omoss

Om

Idén till att sprida information kring de dolda jobben…

Idén till att börja informera kring den osynliga arbetsmarknaden och de dolda jobben föddes ur en arbetsmarknadsdebatt 2008 där riksdagspolitikerna pratade om den dolda jobb- och arbetsmarknaden, som hinder för jobbsökare, då cirka 8 av 10 jobb tillsätts som dolda jobb, de utannonseras alltså aldrig. De finns där bland oss, men vi ser dem inte. De tillsätts som oftast via kontakter och nätverk och andra kanaler som inte direkt är uppenbara för oss människor om vi inte har kunskap om dem.

Detta tyckte jag var viktigt för arbetssökande att veta och uppmärksamma dem på: ”Det kanske är enklare att söka jobb via utannonserade tjänster men hur effektivt är det, om endast 2 av 10 jobb tillsätts via den kanalen?”. Det tänker man sällan på. Istället fortsätter man att söka som man alltid har gjort, fast både arbetsmarknad och företagens rekryteringsmönster har förändrats med åren och nya kanaler och verktyg har vunnit kraft. För att snabbare nå framgång i sitt jobbsök idag gäller det att använda fler men även rätt kanaler och verktyg för att även nå de jobb som aldrig utannonseras.

Därför startade jag en grupp på Facebook www.facebook.com/doldajobb där jag ville sprida denna information kring hur jobb tillsätts idag och eftersom sociala medier och i synnerlighet Facebook är ett fantastiskt forum för just detta så såg jag möjligheten att hjälpa många människor att snabbare nå sitt drömjobb.

Ett uppskattat forum

Facebook sidan växte sig snabbt stor och är nu ett av de största och mest uppskattade forum för jobbtips FB. Sidan resulterade även i att uppdragsgivare blev nyfikna kring detta med dolda jobb och hur det kan effektivisera processen för arbetssökanden.

2010 höll jag min första föreläsning på Folkuniversitetet i Lund och sedan dess har jag hållit många framgångsrika föreläsningar, utbildningar och workshops, som nästan uteslutande gått via rekommendation, från uppdragsgivare till annan. Ett fint omdöme som även visar på att föreläsningarna har skapat resultat för många människor. På sidan här under fliken ”Kundcase” finns ett stort urval av olika föreläsningar och utbildningar som jag har hållit att läsa kring kort, vad de innehållit och vilka resultat/omdömen de fått.

Framgångsrika föreläsningar, kurser & nöja uppdragsgivare

Jag har utbildat arbetsförmedlingar, arbetsmarknadsprogram, stadsdelsförvaltningar, kommuner, högskolor, YH-utbildningar, personalchefer, rekryterare, jobbcoacher etc. med mycket fina lovord och resultat. Jag har fått äran att föreläsa på många arbetsmarknadsdagar, näringslivsdagar och utbildningsmässor och jag har även hjälpt organisationer att ta fram nytt utbildningsmaterial.

Jag har hållit generella föreläsningar med kring hur man hittar och får de dolda jobben till mer nischade utbildningar kring hur man bygger digitalt portfolio, använder sociala medier som alternativa utbildningar och använder sig av effektiva jobbsökarstrategier.

Jag är glad att jag har gjort skillnad i så många människor liv och jag är glad att dagens teknik och plattformar som sociala medier möjliggör kunskapsspridning på ett sådat enkelt sätt, det hjälper många människor till att nå kunskap till att förbättra saker som de annars inte hade fått ta del av!

Tanja!