Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/framework/php/function-set-avia-frontend.php on line 570

Dolda jobb, synliga jobb och allt däremellan

Vi pratar ofta om ”Dolda jobb”, om jobben som inte utannonseras, om att bara en bråkdel av alla jobben är synliga. Vad är då ett dolt jobb? Vad är ett synligt jobb? Låt oss reda ut begreppen så som vi ser det:

Ett ledigt jobb kan ha helt olika grader av synlighet. Det kan vara en utannonserad tjänst som syns på platsbanken, i tidningar och på många andra ställen. Till exempel söker Malmö stad en enhetschef och sätter ut en stor annons i tidningen och på arbetsförmedlingen om det. Det är ett fullt synligt jobb.

Sedan finns det lediga jobb, men som inte alls utannonseras, alltså dolda jobb. Typiskt exempel är företaget Pelles plåt som behöver en plåtslagare till och Pelle frågar runt i sin bekantskapskrets och bland sina medarbetare om de känner till någon. Ofta finns det någon som känner någon och som till slut blir den som får jobbet. Det jobbet har aldrig varit utannonserat och är att betrakta som ”dolt jobb”.

Sedan finns det såklart en stor skala däremellan. Kalles Konsult AB söker en ny medarbetare och lägger ut annons på sin hemsida, på sin facebooksida och på linkedin. Det är i allra högsta grad ett synligt jobb, men finns inte på de stora sajterna såsom Monster, Stepstone, platsbanken eller Manpower. Är det ett synligt eller ett dolt jobb? Ja, avgör själv.

Ytterligare en typ av jobb som skulle kunna läggas in här är jobb där inte ens arbetsgivaren vet om att de har behov av att anställa en person – att man som arbetssökande istället gör arbetsgivaren medveten om ett behov och på så sätt skapas ett jobb.

Exempel: Dilsa driver en liten cateringverksamhet. En dag börjar hon diskutera med en bekant som precis slutat sitt jobb som taxichaufför. Han erbjuder sig att köra ut maten till hennes kunder mot betalning såklart. Detta passar Dilsa utmärkt eftersom hon dels inte har tid att köra ut, kunderna skulle få bättre service när de får maten hemkörd och samtidigt har Kalle ett mycket bra lokalsinne och erfarenhet från att köra runt i stan. Efter bara ett par månader har Kalle fullt upp hela dagarna med att köra ut mat eftersom Dilsa fick mycket mer tid över att laga mat till kunder.

Detta är ett skapat jobb. På sätt och vis kan man säga att det är ett superdolt jobb som inte ens arbetgivaren visste fanns.

Om ett jobb är synligt eller dolt kan alltså vara svårt att säga. Det finns olika grader av synlighet. Från helt synliga till jobb som är så dolda att de inte ens fanns från början.

Men det många jobbsökare gör är misstaget att fokusera alldeles för mycket på de synliga jobben, de som är utannonserade. Många har som rutin att varje dag kolla vilka jobb som kommit ut på de stora annonssajterna. Om de inte hittar något ledigt jobb så konstaterar de att det var ju synd att det inte kommit något jobb idag heller och väntar istället till dagen efter. Och hoppas att det kommer ut något ledigt jobb då istället.

Detta resonemang och sätt att söka jobb på är bekymmersamt både för individen och för samhället i stort eftersom det begränsar möjligheterna till nytt jobb enormt mycket. Man lurar på så vis sig själv att man har sökt jobb. De allra flesta jobben finns inte som utlysta tjänster, de är istället olika grader av dolda jobb.

Exakt hur stor andel av jobben som blir utlysta som platsannonser är svårt att säga. Det finns ingen tillförlitlig statistik på det och det varierar kraftigt mellan olika branscher. Man brukar säga som tumregel att ca 25 % av alla lediga tjänster ser vi i form av annonser, resten går andra vägar. Som jobbsökare ska man självklart ha koll på alla tjänster som blir utlysta som platsannonser, men krutet ska man lägga på alla dolda jobben. Det är där jobben finns. Det fina i kråksången är att det är mycket mindre konkurrens om de dolda jobben också.

Ett enkelt och banalt exempel:
Om du ska på solsemester och tvekar mellan två orter. Den ena orten har 25% solchans, den andra orten har 75% solchans. Vart skulle du åka? Självklart det senare. Om du sökte jobb och på ena stället sökte bland 25% alla lediga tjänster och på ett annat ställe fanns 75% av alla lediga tjänster. Var skulle du leta då?

Förhoppningsvis där det fanns 75% lediga tjänster!

Blev ni klokare? Det tror jag garanterat och om inte annat så tror jag att ni fick er en tankeställare att ta med i jobsöket för att göra det effentivare.

Lycka till!

Tanja