Nätverksbyggande = synligare arbetsmarknad!
Cirka 1/3 av de dolda jobben tillsätts via kontakter & nätverk. De andra två främsta vägarna till jobb är via; riktade ansökningar och framgångsrik direktkontakt (sociala medier fångar upp 3 sätt ovan, också styrkan med de!)
Ca 90% av alla jobb tillsätts via den osynliga arbetsmarknaden,som dolda jobb, de utannonseras inte för allmänheten. Sen finns de olika nyanser av dolda jobb, ungefär som ”50 Shades of Grey” som Pia Michélsen (PM Coaching & Utbildning) så smart uttryckte det som på sista bokskrivarmötet.
”50 Shades of Grey”, – De olika nyanserna av dolda jobb..!
Här är ett stycke ur boktexten kring detta:
”Ett dolt jobb kännetecknas av att det inte är synligt för en större allmänhet. Det dolda jobbet kan dock ha olika grader av synlighet, allt från jättedolt till synligt dolt jobb. Detta fångar upp problematiken som finns på arbetsmarknaden. De dolda jobbens synlighet kan man både som företag och som jobbsökare påverka, beroende på hur och var man lägger ut sin lediga tjänst eller hur och var man som arbetssökande finns och söker. Det här låter paradoxalt men låt oss förklara…”
Vi sitter själva i sluttankarna nu med att reda ut detta, jag, Pia Michélsen, PM Coaching & Utbildning & Linus Zackrisson, Min Karriär. Vi är inne på helt synliga jobb till ”synliga dolda jobb, halvdolda, men även superdolda” ja det är inte så lätt. Men vet man vad man söker på ett ungefär kan man påverka och synliggöra de olika graderna av doldhet på ett jobb. Boken kommer reda ut detta och göra dig till en framgångsrik jobbsökare idag.
En gammal myt!
Det finns en gammal myt som säger att; ”Jobb tillsätts via dina första hands kontakter”, (familj, vänner, kollegor etc.) men det stämmer inte. De tillsätts i främsta hand via dina kontakters kontakter, alltså t.ex. via dina kollegors kontakter eller via dina vänners kontakter. Var lyhörd och observant! Våga fråga människor i ditt nätverk och runt omkring dig om de vet något. Man kan bli förvånad över all ny information man får!
Att hitta jobben idag handlar mycket om att få tillgång till ny information som tar dig vidare i jobbsöket och till slut hittar DET! Dina nätverk & kontakter är därför ett av dina viktigaste verktyg att använda i jobbsök! Arbetsgivare har också en tendens att lita på rekommendationer av någon i dennes nätverk eftersom de säkerställer en mer träffsäker rekrytering.
Så nätverka, fråga, ge av dig själv, var nyfiken, uppmuntra till kontakt, visa intresse, ställ intressanta frågor, visa vem du är och förklara vad du söker men fråga inte det första du gör; ”Har ni någon ledig tjänst?”
Inspirationsfrågor för nätverkande!
- Ökar efterfrågan på denna typ av arbete du har?
- Hur kom du själv in i ditt yrke?
- På ditt jobb, har ni mycket att göra?
- Hur hittar man lättast arbete inom ditt område?
- Vill du berätta lite om andra chefer och företag du vet om inom branschen?
- Har du några mentorer? Hur får du kontakt med dem?
- Kan du tipsa mig om namn och kontaktuppgifter till andra personer som har ett liknande arbete som du?
- Om jag vill börja jobba inom ditt område, vilket första steg rekommenderar du då?
- Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut i detta yrke/jobb?
- På ditt jobb, har ni mycket att göra?
- Hur ser ert kompetensbehov ut här de närmaste månaderna?
- Vilken kompetens och erfarenhet krävs för att vara framgångsrik i jobbet/yrket?
(Referens: Linus Zackrisson, Min Karriär samt Charlotte Hågård, Jobbsökarboken)
Nätverkspotential
Nätverk är ett sammanhang- t.ex. innebandyklubben, barnens skola, BNI, kvällskursen, arbetsplatsen, Facebook, nätverksträffar, Rotary, skolan, diskussionsforum, etc. Man träffar människor via ett eller flera gemensamma intressen och beröringspunkter. Nätverkande är att jobba aktivt med de kontakter du skapar i de nätverk och sammanhang du ingår i.
Nätverkande får saker att hända. Nätverkandet blir allt mer nischat, organiserat och strukturerat ordnat. Mingel, mässor, affärsevent, föreläsningar, workshops, näringslivsdagar, företagsmässor, nätverksträffar etc etc. Idag finns ett stort utbud av olika sammanhang som lämpar sig utmärkt för nätverkande. De personer man träffat och fattat tycke för kan man sen ta kontakt med via sociala medier, bygga vidare och undersöka vad den personen kan tillföra på din väg?
Tex; ”En bekant till dig är med i en sluten grupp på Facebook. Din bekant lyckas ordna en inbjudan till dig i gruppen. I den gruppen träffar du en ny bekant. Denna nya bekanten hjälper sedan dig sedan i sin tur med att ordna ett möte med en projektledare denne känner i Halmstad, och vem vet de kanske var just de du sökte? Eller behövde?”
Att undersöka och förstå nätverkspotentialen (personer och resurser i ditt kontaktregister) som kan hjälpa dig på vägen är väl värt att granska och jobba på.En vuxen människa har i regel ett antal hundra personer i sitt nätverk. Sen deras nätverk!
Nätverkande är en ömsesidig process där man ger och tar. Så glöm inte bort att även ställa dig själv frågan; ”Vad skulle jag kunna göra för några i mitt nätverk?”
Lycka till, Tanja!