5 tips till dig som behöver ett nytt arbete under Corona
Permitteringar, varsel, och konkurser. Frågan är inte om man blir drabbad, frågan är bara hur drabbad man blir? På ett eller annat sätt! Och om man har blivit varslad? Finns det ens en chans att få nytt arbete nu idag? Ja, men du måste definitivt ”tänka om och tänka nytt”. Här är 5 tips vilka vi sett har lett till framgång just nu i dessa tuffa tider.
5+5 regeln
Nu måste du söka enligt 5 + 5 regeln. Detta innebär att du måste identifiera 5 olika typer av arbeten som du ska söka på 5 olika orter;
- Jag ska söka arbete inom lager, kundtjänst, butik, försäljning och lokalvård.
- Jag ska söka i Arboga, Köping, Kungsör, Eskilstuna och Strängnäs.
På måndag söker jag arbete inom lager, kundtjänst, butik, försäljning och lokalvård i Arboga. På tisdag söker jag inom lager, kundtjänst, butik, försäljning och lokalvård i Köping. Osv.
5+ 5 regeln ger jobb.
Kalla kontakter & öppna frågor
Att nätverka med människor du känner är att bearbeta sina varma kontakter men har du prövat kalla kontakter? Det innebär helt enkelt att du tar kontakt med människor du inte känner genom s.k. öppna frågor. När du hittar en person du vill komma i kontakt med, börja med att visa intresse för personens arbete, kunskap etc. Uppmuntra med något genuint som du fastande för hos personen t.ex. Fråga sedan om du möjligen får ställa ett par frågor då du söker branschkunskap. Om du får tillåtelse kom ihåg att inte vara en jobbtiggare som ber om arbete utan använd istället tiden och frågorna väl i syfte att samla information, genom s.k. öppna frågor.
Många menar att kalla kontakter ger jobb snabbt. Vi trillar konstant över intressanta människor idag på Facebook, Linkedin, när vi googlar, läser nyhetsbrev och granskar hemsidor etc. Samt att jobbsök idag handlar om att få information som tar en vidare.
= Öppna frågor genom kalla kontakter ger dig just detta.
Så här kan öppna frågor se ut:
- Hur kom du in i ditt yrke/jobb?
- Ökar efterfrågan på denna typ av arbete du har?
- Hur hittar man lättast arbete inom ditt område?
- Om jag vill börja inom ditt område, vilket första steg rekommenderar du då?
- Kan du ge mig namn + kontaktuppgifter till andra personer som har ett liknande arbete som du?
Direktkontakt/ riktade ansökningar
Just nu har många företag fokus på att helt enkelt överleva på olika vis. Fast de kan behöva rekrytera är annonserna osynliga, tiden läggs på mycket annat runt företaget. Att rekrytera tar tid, tid som inte riktigt finns just nu. Att kartlägga företag och ta en kontakt själv är därför ett måste nu.
Använd ett företagsregister t.ex. och kartlägg företag efter intresse. När du har 30 företag på din lista börja med att googla dem, läs deras hemsidan, stäm av närvaron i sociala medier och läs de tre senaste nyhetsbreven etc.
Försök att fånga känslan av företaget. Vad är det som gör dig intresserad? Vad är det som företaget gör bra? Varför skulle du passa där och på vilket sätt tror du att du skulle göra ett bra arbete?
Försök att fånga känslan av din research och paketera den och intresset för jobbet i en presentation och presentera. Skicka på mail, FB och/eller varför inte lägga på lådan också om möjligt? Fånga – paketera- presentera.
Utbildning
Utbildning kommer i många former. Komvux, Folkhögskola, yrkeshögskola, högskola och universitet. Kanske dags att läsa den där kursen nu på Komvux som du skjutit upp eller beställa den där tiden till en vägledare för att diskutera det där andra yrkesintresset du haft genom åren? Kanske startar just den där utbildningen nu där du bor? Eller varför inte läsa en utbildning på distans? Idag finns möjligheter som aldrig förr till studier/ utbildning som snabbt tar dig vidare.
Även Arbetsförmedlingen satsar hårt nu på arbetsmarknadsutbildningar inom många områden och är man inskriven på AF har man goda chanser att få en utbildning beviljad. Många får utbildningar nu beviljade och en ny resa tar fart i livet. Att utbilda sig igenom krisen är en möjlighet till att skapa något nytt som man kanske drömt om men inte riktigt vågat eller orkat ta tag i tidigare. Hör efter med din handläggare på AF hur dina möjligheter ser ut.
Tänk logiskt och få resultat snabbare
Här är branscher som tenderat att öka bemanningen under Corona krisen.
Vård- och omsorg
Under den rådande pandemin har trycket och efterfrågan på denna yrkesgrupp ökat kraftigt i både kommun och landsting.
Service
Matleveransföretag söker chaufförer/ cyklister som kan köra ut beställningar. Vi beställer hem mat som aldrig förr!
Lager
Som en direkt följd av regerings åtgärder och rekommendationer kring social distansering har flera företag som arbetar med e-handel sett en ökad efterfrågan vilket har lett till en högre efterfrågan av lagerarbetare.
Transport
I likhet med lagerarbete ökar även trycket på jobb under coronakrisen inom transport till följd av e-handelns uppgång.
Lantbruk och livsmedelsproduktion
De som går utan jobb kanske vill pröva söka sig till lantbruk, trädgårdsnäring och skogsplantering? Butikshyllorna fylls t.ex. ständigt på med nya svenska livsmedel. Livsmedelskedjan har, undantaget restaurangnäringen, hittills klarat sig bra i coronakrisen. I de gröna näringarna finns det arbete. Kartlägg och ta kontakt.
Lycka till!
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!