Detta med att löneförhandla är tufft. Man känner att man är värd en viss peng men törs inte motivera för den i stundens hetta. Läs detta inlägg så kommer enklare att få det du är värd. Tänk på att många arbetsgivare dessvärre vill pressa lönerna. Så ser verkligheten ut.

Men du lever i din verklighet. Du ägnar en kolossalt stor del av ditt liv till att bära upp företaget, vara en företagsambassadör, nätverka, prata gott om företaget i sociala kanaler och hos vänner etc. Du spenderar en större del av ditt liv på jobb. Självklart ska du ha betalt därefter.

Om du är en bra person; arbetsam, lojal och DUKTIG på ditt arbete SKA du ha en marknadsmässig lön (för det första). Sen om du är riktigt VASS på ditt jobb, har en stark sann passion, är inte blyg att arbeta när det krävs det där extra, ja då ska du sannerligen ha mera. Konstigare än så ska det inte vara. Chefen klarar sig sannerligen på de summorna hen får. Och om inte så kan chefen göra ditt jobb också 🙂

Tänk så här/ gör så här för att få det du är värd

  1. I en löneförhandling blir man i regel ”stum”. Man accepterar det som chefen säger lite för lätt fast man man förberett 1 miljon argument innan på vad man ska kontra tillbaka med. Dessvärre hamnar de flesta ändå i ett underläge.

    För att undvika en diskussion där och då på plats kontra tillbaka frågan direkt när chefen ställer den; ”vad vill du ha i lön”.
    Fråga omedelbart tillbaka; ”vad ligger löneläget på här i företaget”.

    Naturligtvis har du bra koll på detta redan genom att ha tagit reda på löneläget genom t.ex. facket, sociala medier, tidigare kollegor, google, statistik etc.

    (Om du är klok ser du till att långt innan du ens söker ditt första jobb lära dig mer kring löneförhandling. Du kan titta på filmer kring löneteknik på Youtube och söka tips och råd på nätet kring löneförhandling. Ju mer man lär sig tidigt desto bättre livslön kan man förvänta sig. Man kan till och med dubbla sin yrkesmässiga lön under sitt yrkesliv. Att löneförhandla är en konst och det krävs träning. De personer som har höga löner kan ofta löneförhandla bra, har is i magen, tar inte upp lönen och accepterar den inte på första samtalet. Dessa personer har en smart strategi här samt att de har studerat och granskat allt de kommit över kring löneförhandling; böcker, poddar, artiklar, bloggar, onlinekurser etc. Det är aldrig för sent att lära sig löneförhandla).

    Nu kommer chefen med största sannolikhet svara;” Ja, det är lite olika”. Då svarar du naturligtvis; ”Jaha, vad beror det på, kan du förklara eller kanske visa på ett diagram vad lönespannet ligger på och sen förklara vad den som har lägst respektive högst lön gör för något här på företaget för att ligga där de ligger så jag får en bild vart jag bör lägga mig”.

    Vid detta läget är chefen svettig. Men det är nu det börjar hända saker. Vet du med dig att du är en sådan människa som gör allt för jobbet, en riktig ”doer” ska det avspegla sig i plånboken. Vet du att du är en ”latmask” och drar benen efter dig kanske du inte ska ge dig i lag med att löneförhandla för hårt.

    På en offentlig organisation kan du begära ut lönelistor direkt utefter den ”funktion” du söker arbete i så får du en bra bild. En chef i det privata kan ju neka men om hen är en bra chef kan hen rita upp på ett diagram utan att nämna de anställdas namn sedan kan hen förklara för dig vad de personer gör som ligger högre i lön (eller lägre). På detta vis har du enklare att ”sätta” dig på lönekartan.

  2. Om chefen inte kan rita upp ett diagram under samtalet be att han återkommer med det snarast, förslagsvis via mail eller vid nytt möte. Här handlar det nu om VEM du är som person. Om du är en sådan person som tänker och agerar bäst i fred föreslå att du vill gå vidare med samtalet via mail. Är du en sådan person som vill sitta öga mot öga föreslår du ett möte. Visa att det är du som styr detta hur ni går vidare och du ska göra det som du känner att du presterar bäst på.

    Om du väljer att du vill ha ett möte t.ex. ser du över diagrammet på mötet. Alternativt att du först fått det på mail och granskat det hemma i lugn och ro. Du ser hur folk på företaget ligger i spammet mellan x kronor och x kronor. Vad gör dem som tjänar mest? Vad gör de som ligger i mitten? Om du har några frågor som kommer upp nu, ta dem direkt eller eventuella oklarheter eller så kring diagrammet. Men om allt känns klart, be att få gå hem och återkomma inom max 1 dygn. Om du känner att du måste motivera, säg att du ska gå hem och kartlägga dig vs diagrammet så att du hamnar rätt och kan göra och presentera en rättvis bedömning.

    Oavsett hur du lägger upp ”strategin” efter första intervjun är upp till dig. Vill du först få det på mail, tänka, lägga dig i en stapel och sen ha ett möte? Vill du få diagrammet under ett nytt möte där ni tillsammans ser över och du kan argumentera direkt eller vill du få det via mail och även svara tillbaka och hålla lönedialogen igång där? Vilket är bekvämast för dig?

    Lönediskussionen är en förhandling så var inte för snabb med att ge ditt svar. Tänk igenom arbetsgivarens förslag, sätt dig in i och förstå ditt ansvarsområde och ta fram lönestatistik för yrket och arbetsplatsen. Titta på vilka områden/ arbetsuppgifter du toppar och titta på vilka du ”faller” lite på/behärskar lite ”sämre”.

    Glöm heller inte bort andra erfarenheter och kunskaper du tar med dig till arbetsplatsen som kan vara av vikt inför jobbet och som grund för en rättvis lön.

Titta på fackets löneintervall för ditt arbete

Facket presenterar det normala löneintervallet. Det kan finnas orsaker till att du ligger både under och över intervallet. Facken presenterar saker som påverkar, både negativt och positivt, var du hamnar i lönenivå.

Om du känner att du inte vill ha ett diagram på vart alla ligger på kontoret utan kanske använda dig av fackets sammanställning går det också jättebra. Det ena utesluter inte det andra heller utan förstärker ditt budskap. Att du vet vad du är värd och du har koll på vem du är och vad du går för.

Skriv ut en sammanställning i lugn och ro efter intervjun och börja beta av den hemma. Var tydlig och ärlig mot dig själv och skriv kort under varje stapel vart du ligger (eller inte ligger). Skriv ett par punkter om just det området och vad du har skapat för resultat tex. tidigare eller vilka andra kunskaper du tar med dig.

Tänk på att resultat kan komma i många former. Många tänker på resultat som hårdvaluta. Siffror, ekonomi. Vända dåliga saker till bra. Ett resultat kanske kan vara att du ofta får lovord av företagets leverantörer, ett annat resultat är kanske att du uppmuntrat dina kollegor till att kompetensutbilda sig. Ett annat resultat kanske är att du möblerat om på företaget och ökat trivseln. Resultat kommer i många former, man kan även kalla dem framgångshistorier.

När du vill ha återkopplingssamtal eller fortsätter löneförhandlingen via mail kan du använda underlaget som du skapat. Du har alltid saker som påverkar positivt men även negativt. Kartlägg dem och få koll på dina uppgifter och vart du ligger. Ju mer du vet vad du ska göra och du kan bedöma hur du kommer att handskas med det desto högre upp hamnar du!

Skriv ut, gå hem och tänk igenom varenda stapel. Tro mig! Du kommer vinna på det. Diskutera igenom alla staplar med chefen om hen inte vill gå med på ditt ”bud”. Visa att du vet vad jobbet innebär för du har kartlagt alla staplar och bedömt vad du kan. Ju mer du kan och har alla staplar gröna, desto högre lön såklart!

Om man använder sig av diagram, stapel, tänker hemma i vrån i lugn och ro, kartlägger, kör vidare lönesamtalet när du är redo, antingen i möte eller mail beroende på dig, så kommer du gå från diskussionen som en vinnare.

Fokusera, samla in statistik på gruppnivå och bygg din argumentation!

Jämför dig bredare och relatera till mål för verksamheten och vad DU har presterat. Löneförhandling är individuell – liksom lön baserat på prestation. Om det finns osakliga löneskillnader på sin arbetsplats så ska facket ha koll på dem, men olika nivåer på lön i sig är ingen markör för osaklighet utan på att lönen är differentierad utifrån individer.

Kör hårt!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *