Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/framework/php/function-set-avia-frontend.php on line 570

Verktyget som avslöjar vilka arbetsgivare som läst din ansökan!

Det finns ett nytt verktyg som visar om arbetsgivaren har öppnat och läst din ansökan eller inte. För visst undrar man ofta? Men nu behöver du inte fundera längre. Har själv prövat verktyget och det är fantastiskt. Det är fruktansvärt enkelt att använda och man får verkligen mersmak av att använda det för alla sina ansökningar!

Verktyget finns på www.youcruit.com där man skapar ett konto och arbetar ifrån. Kommer guida er igenom men först visar jag kort hur det ser ut när man ser vem som tittat på din ansökan.

Skicka till dig själv först

För att se hur det funkar ”bakom kulisserna” börjar man med att skicka till sig själv (efter man registrerat ett konto som är gratis). Här kan man se, steg för steg, när man fått mailet, öppnat mailet och läst ansökan (eller inte!). Mycket imponerande och riktigt bra.

För att skicka till sig själv är det bara att fylla i sin egen e-mail i ”mottagarfältet” istället för arbetsgivarens. När man precis skickat ser det ut så här i verktyget:

verktyg10

 

 

 

Några sekunder senare man fått mailet i sin inbox står det istället (1) Mottaget. När (om) man öppnar mailet står det (1) Öppnat och om man sedan faktiskt väljer att läsa ansökan ser man (1) Läst ansökan. Så här ser det ut i min inkorg när jag har öppnat mailet (en låtsasansökan då från mig själv till mig själv).

verktyg5

 

Väljer jag nu att faktiskt ta det sista steget och klicka ”Titta på min ansökan” ser det alltså ut så här i verktyget:

verktyg11

 

 

 

Visst är det fantastiskt att äntligen ha kontroll över vilka arbetsgivare som faktiskt har öppnat och läst din ansökan och vilka som inte?!! Om te.x. många arbetsgivare öppnar din ansökan och inget mer händer kanske man bör överväga att göra något annorlunda i ansökan? Om flera arbetsgivare inte ens öppnar din ansökan kanske man bör börja fundera på vilka andra eventuella ingångar kan det finnas till företaget? Man kan få mycket information här. Ett toppenverktyg som verkligen rekommenderas. Helt fantastiskt och mycket enkelt.

 

 

Hur gör jag då?

Jag rekommenderar att ni skapar ett konto nu direkt och följer med här för detta vill man inte missa! (Vill man inte går det naturligtvis bra att läsa igenom först).

Gå till www.youcruit.com. Registrera ett konto för ”Jobbsökare”. Det är här på sidan man kommer att arbeta med sina ansökningar, både skriva och skicka dem och man använder verktyget både om man svarar på offentligt utannonserade tjänster eller om man arbetar med spontanansökningar. I verktyget har du möjlighet att arbeta med både text och video.

Basuppgifter

Först fyller man i sina basuppgifter (namn, adress, jobb, utbildning). Här finns olika alternativ:

verktyg7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag prövade samtliga men tyckte inte om resultatet varav jag valde att fylla i uppgifterna för hand. Ofta ser ju mallarna för bakgrundsinformation lite olika ut på olika plattformar vilket kan skapa ett dåligt resultat när de importeras vidare till en annan plattform. Mycket bättre att ta sig lite tid och fylla i sina uppgifter för hand och få det resultat man vill från början. Basuppgifterna är av allmän karaktär och passar de flesta arbetsgivare och jobb som du söker.

Profilvideo

Nu kan du välja om du vill lägga till en profilvideo till dina basuppgifter. Det fina är att den max får vara 30 sek. och ett sådan kort manus är oftast inga problem att skapa. För att lyckas här gäller det att inte börja rabbla upp namn, ålder etc etc. Det står ju redan i ansökan!

Säg istället något som vidgar intrycket av dig själv. Något kort och koncist med tanke på att videon bara ska vara 30 sek. Kanske något om dina ambitioner? Eller varför inte berätta kort varför du älskar din bransch. Eller ett citat? Jag lever efter det här eller jag gillar det här. Med ett citat har du något att utgå från t.ex.! Kom ihåg att le och visa på energi! En gnutta humor är också ofta uppskattat.

Vad gäller miljön tänk på att den är ren och snygg men varför inte något som knyter an till ditt yrke? Söker du jobb som kock kanske du kan klä dig i kockkläder?! Ja ni förstår tanken. Valfritt som sagt men definitivt värt att pröva. Tekniken finns redan på sidan. Tryck bara på REC och spela in direkt på sidan. Blir du inte nöjd radera bara videon och gör om så många gånger du vill. Nästa steg blir att rikta din ansökan mot det företag du söker.

 

”Skapa riktad ansökan”

Längst upp på sidan finns två alternativ: ”Ansökningar” och ”Hantera mitt CV”. Vi klickar på ”Ansökningar” och sen klickar vi direkt på ”Skapa riktad ansökan”. Då ser ni denna ruta:

verktyg4

 

I fältet: ”Till vilket företag vill du skicka ansökan” fyller du i företagets namn. När du testar och skickar till dig själv kan du fylla i vad som helst. Jag skrev t.ex. ”Hildas karameller”.

I fältet under: ”Vart hittade du annonsen” är det meningen att man kopierar in länken till sidan där du läste annonsen. Väljer du att arbeta med spontanansökningar kopierar du förslagsvis in länken till företagets hemsida. Använd verkligen detta fält för det kommer att underlätta om du kommer arbeta med många ansökningar samtidigt och snabbt behöver navigera tillbaka och kolla något i annonsen t.ex. (När du prövar och skickar en ansökan till dig själv behöver du inte kopiera in någon adress. Vill du ändå testa kopierar du bara in vilken URL som helst. Enkelt att radera hela ansökan sen).

Nu klickar du på ”Skapa ansökan” för att komma ytterligare ett steg vidare och rikta din ansökan mot det företag och jobb du söker.  Både genom text och video om du vill.

Personligt Brev

I det första fältet skriver du varför du passar för jobbet. Detta fält kan ses som det personliga brevet. Här är det mycket viktigt att du tänker på en sak, alldeles för många ansökningar börjar med: namn, ålder, var man bor, vem man bor med etc etc. Visst är det bra information men det är knappast det första du vill tala om för arbetsgivaren, vem du bor med? Börja istället ansökan med några punkter om varför du vill jobba på företaget, vad du gillar hos företaget eller varför arbetsuppgifterna lockar.

verktyg15

 

 

 

 

 

 

Som arbetsgivare är det intressant att först läsa varför kandidaten är intresserad av ”just oss”. Om han/hon gillar dina varför vill denne såklart veta vem det är som kommer med dessa ”varför”. Hårdvaran först, mjukvaran sen! Tänk på att de första meningarna du skriver här är också de första arbetsgivaren ser…(om och när denne väljer att öppna mailet i steg 2).

 

verktyg13

Ett sista intryck!

I fältet under har du nu en sista möjlighet att skapa intryck om du vill genom att spela in  ytterligare en videohälsning som bara är riktat mot just det företag du söker till. Självklart är detta valfritt men den videon kan vara grädden över moset och just det som tar dig till intervjun! Tänk igenom något trevligt att säga och varför inte passa på att önska företaget en fantastisk dag t.ex.!

 

Dags att skicka ansökan!

Nu är du färdig med din ansökan och det är dags att skicka den. Vill företaget ha din ansökan på e-mail eller om du skickar en spontanansökan är det bara att välja knappen ”Skicka ansökan som e-mail” som du enkelt hittar till höger (som när du skickade till dig själv!).

verktyg17

 

 

 

 

 

Har du hittat tjänsten på sociala medier eller måste du ladda upp ditt CV via ett speciellt rekryteringsverktyg? Inga som helst problem! Då klickar du bara på knappen ”Skapa en publik länk till ansökan”. När du skapat denna unika länk till ansökan är det bara att klistra in den i ditt CV och tydligt skriva att arbetsgivaren ska klicka på länken för att komma till din ansökan.

Du kan såklart även använda din publika länk och sprida ditt CV på dina sociala plattformar som du använder för jobbsök!

Här är länken till Youcruits egna manual: http://blog.youcruit.com/post/86305247399/kom-igang-guide

 

Lycka till!

tanja_bloggen