Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/framework/php/function-set-avia-frontend.php on line 570

Ett säljande sig att presentera sig

Ramlade över ett intressant sätt att författa CV+ Personligt brev som har visat sig vara framgångsrikt och uppskattad både för arbetssökande som använder denna typ av ansökan som för arbetsgivare som tar emot en ansökan, författad efter detta sätt. Texten nedan är efter inspiration av Helena Walkendorff: ”En säljande ansökan”.

Vanligtvis skickar man in sitt CV + Personligt brev men saken är den att i det personliga brevet blandar man ofta ihop hobbys, fritid, familjesituation i en salig blandning med yrkeskompetenser, utbildningar etc etc. Detta skapar ofta ett förvirrat intryck hos mottagaren  och många frågetecken kan uppstå hos arbetsgivaren/rekryteraren.

CV:t är ofta ofullständigt eftersom många har fått lära sig att CV ska vara max 1 A4 och att man bara ska lyfta det som är relevant för tjänsten. Detta sätt att skriva på innebär att de ofta blir luckor i CV:t och att information som kan vara relevant för en arbetsgivare/rekryterare har tagits bort eller är bristfällig. Det kanske uttryckligen inte står i annonsen att man ska ha en känsla för kundservice men det kan vara avgörande för rekryteraren som slutligen väljer mellan dig och två andra kandidater och då har du plockat bort det där sommarjobbet du hade en hel sommar i recpetionen för du trodde inte det var relevant.

Det här sättet att skriva en ansökan på som jag snart ska presentera syftar till att förenkla och förtydliga. Framförallt sparar den tid, både för dig som arbetssökande som för arbetsgivaren/rekryteraren som läser det. Metoden är enkel och effektiv och presenterar dig som arbetssökande och dina kunskaper, färdigheter och egenskaper på ett säljande sätt och i rätt ordning och minskar risken för förvirring. Intrycket av en ostrukturerad ansökan minskar och du blir tydlig i vad du söker, vad du kan och vem du är.

 

Modellens uppdelning

Modellen består av ett dokument som är uppdelat i 3 delar (ansökan- CV- personligt brev). Denna modell funkar för alla typer av arbeten och tjänster och oavsett om man svarar på en annons eller skickar in den som en riktad spontanansökan.

Del 1: Ansökan

I denna del (max ett A4) svarar du på jobbannonsen. Skriver du en riktad spontanansökan skriver du vilket jobb du söker, varför du passar, varför du vill ha just det jobbet och varför företaget ska välja just dig.

Svarar du på en annons lyft fram all relevant information om dig själv anpassat till den aktuella tjänsten och skriv en säljande rubrik. Se till att du svarar på det som efterfrågas, om du svarar på en annons. Läs igenom annonsen noga:

  • Vad innebär denna tjänst?
  • Vad är det för kvalifikationer som är viktiga?
  • Vad har jag med mig i min erfarenhet som kan komma till nytta?
  • Kan jag klara arbetet även om jag inte har allt som önskas? Och hur isåfall?

Del 2: CV

Här har du din hårdvara som man också kallar det. Här ska du lista all din arbetslivserfarenhet, utbildning, kurser och andra kompetenser och färdigheter du eventuellt har och som är kopplat till yrkeslivet. CV:t får bli så långt det blir. Börja med det senaste jobbet/utbildningen överst.

Del 3: Personligt brev

Om CV:t är din hårdvara är det personliga brevet din mjukvara. Här beskriver du dig själv och vem du är som person, din familjesituation, hobbys, privata mål osv. Kom ihåg att många arbetsgivare uppskattar en värdefull fritid.

 

Ordningen är hemligheten!

Nu har du all information om dig samlat i ett dokument (eller 3!). Enkelt, strukturerat och överskådligt. Alla delar är lika viktiga men finessen är att det kommer i rätt ordning. Först ser arbesgivaren att du har det som krävs för jobbet, du svarar på jobbannonsen. Sen går denne vidare till ditt CV och ser vad du mer har att erbjuda. Till slut så läser han/hon ditt personliga brev och får en uppfattning om vem du är. Glöm inte att se över design, layout, färg, typsnitt och bild. Våga leka lite med layout, bild och färg men kom ihåg att håll det stilrent och kladda inte till det för mycket ”less is more”. Dock så är det alltid trevligt att se en ansökan där man ser att kandidaten har ansträngt sig. Man äter även med ögat som sagt!

 

Lycka till!

tanja_bloggen

 

 

 

 

Text efter inspiration av: Helena Walkendorff ”En säljande ansökan

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/includes/helper-markup.php on line 314 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/includes/helper-markup.php on line 315 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/includes/helper-markup.php on line 316