Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/framework/php/function-set-avia-frontend.php on line 570

Sociala medier fångar väletablerade kanaler

För arbetssökande som redan använder eller vill använda sociala medier i jobbsök innebär det egentligen inga större förändringar eftersom sociala medier fångar redan välbeprövade metoder, fast i ny infrastruktur (de sociala medierna), vilket möjliggör de gamla, välbeprövade sätten att söka jobb på.

Som via;

  • Direktkontakt 
  • Riktade ansökningar 
  • Kontakter & Nätverk 

Sociala medier fångar upp alla dessa tre och bildar ett effektivt och enkelt sätt att kommunicera i jobbsöket. Att söka jobb via sociala medier är ingenting nytt utan skillnaden ligger i att de tidigare sätten var analoga och tog mycket tid. I dag är i stället kommunikationen snabb och digital.

Huvudsyftet med de sociala medierna är att knyta kontakter och utbyta erfarenheter mellan användarna. De möjliggör kunskapsspridning och snabb kommunikation mellan människor och företag, oavsett intressen och behov. Tack vare de sociala medierna kan människor och företag på ett enkelt sätt hitta varandra och därmed skapa nya kontaktvägar. Se de sociala medierna som digitala mötesplatser. Dessa möjliggör nätverkande och kommunikation när du söker jobb. Tack vare dessa kan du framställa dig själv på ett mer personligt och unikt sätt än i ett traditionellt CV. På så sätt får företag en helt annan, och mer tydlig, bild av dig som arbetssökande.

Sociala medier fångar bara upp de 3 sätten att söka jobb på under ett och samma paraply;

jobbsök via sm

 

Direktkontakt

Med sociala medier tar du enkelt direktkontakt med intressanta arbetsgivare,  rekryterare, nyckelpersoner och andra värdefulla kontakter för dig. Du kan ställa frågor, kommentera statusuppdateringar och samtidigt passa på att framhäva och beskriva dig själv, tala om vad du söker och visa på intresse.

Riktad ansökan

Du kan även skicka en riktad ansökan till ett företag via sociala medier. Exempel: Du har hittat ett intressant företag på Twitter och lämnar ett kort meddelande på deras Twitter-profil. I ditt meddelande bifogar du en länk till din Linkedin-profil eller Online CV tex med hänvisning till varför du söker en tjänst/önskar kontakt med företaget.

Nätverk

När du arbetar (pro-) aktivt med dina kontakter i de sociala medierna, så nätverkar du. Man umgås, stöttar varandra och delar med sig av tankar och idéer. På så sätt sprider man kunskap och möjligheter mellan varandra. Det är också lätt att skapa och ta del av nya nätverk genom att bjuda in och lägga till människor du träffar till din profil. Ditt nätverkande med människor och företag skapar möjligheter till nya jobb, uppdrag och värdefulla kontakter.

 Fördelar för jobbsökare att använda sociala medier

  • Enkelt att profilera sig (attraktiv profil, smarta statusuppdateringar, aktiv)
  • Chansen att visa att DU är mer än ett CV ”i högen”.
  • Nätverka direkt med nyckelpersoner
  • Smidigt att ladda upp, dela och länka till arbetsprover
  • Större del av rekryteringen idag sker online

CV- Kyrkogårdar

Att ladda upp CV på CV-sajter har varit populärt men idag är risken större att man istället hamnar på någon slags gigantisk CV kyrkogård” (Frykman).
Vikten av att kunna förmedla det personliga varumärket (dig själv) har ökat och trenden går mot att vi bygger ett varumärke kring oss (lite som en entreprenör) med hjälp av sociala medier & webb. Vi bygger upp profiler på Facebook, Linkedin, vi använder bloggar, skriver Online CV, använder Video-CV, etc etc.  Vi bygger och skapar en digital identitet kring oss som vi sedan använder och förmedlar i jobbsöket online.

De dolda jobben BLIR synligare via sociala medier

Eftersom de dolda jobben jobben finns i nätverken och i direktkontakten och både dessa sätt möjliggörs via sociala medier innebär det att sociala medier gör de dolda jobben synligare. Som arbetssökande är därför sociala medier ett fantastiskt verktyg att använda som en del av jobbsöket.

Det är likaså viktigt att finnas där jobben finns. Och en allt större del av rekryteringen sker idag online, via CV- databaser och sociala medier. Precis som de viktigt för företag att finnas där kunderna finns är det för den jobbsökande viktigt att finnas där jobben finns.

Lycka till!

Tanja

tanja_inlägg

 

 

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/includes/helper-markup.php on line 314 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/includes/helper-markup.php on line 315 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/includes/helper-markup.php on line 316