Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/framework/php/function-set-avia-frontend.php on line 570

Videon, grädden över moset?

I år blir det allt viktigare att se över sina ansökningar. Det ska vara både visuellt vackert som innehållsmässigt slagkraftigt och korrekt. Även tankesättet; less is more gäller i år!
Det har heller aldrig vart enklare att bifoga en kort videopresentation om sig själv till arbetsgivare, antingen som komplement till sitt CV eller varför inte endast som en video?
Verktygen som möjliggör detta har aldrig vart enklare att använda. Här är ett utdrag ur en intervju som jag gjorde för Jobbsafari tidigare i år skriven av Fayme Alm.

Bättre möjligheter att förmedla sin personlighet

I en video har man chansen att berätta mer om sig själv, visa upp vem man är och också att fylla i eventuella luckor i cv:t, menar Tanja Parkkila som grundat och driver Dolda jobb. Till Jobbsafari säger hon:

”Har du luckor i cv:t för att du till exempel har varit arbetslös, kan du i en video berätta mer framåtriktat vad du vill göra. Där har du också större möjlighet att kommunicerar din personlighet och det kan räcka för att komma till intervju. Har du ett namn som kan låta utländskt kan du i en video visa att du behärskar språket. Det är några av de sätt som en video kan komplettera cv:t på.”

Tanja Parkkila föreläser och utbildar utifrån konceptet hur man som arbetssökande hittar de dolda jobben, de som inte utannonseras. Hon har bland annat arbetat med Ung i Ängelholm-projektet där ungdomar fick göra videopresentationer av sig själva.

 Var aldrig tråkig!

Ska du göra en video som komplement till ditt cv får den inte vara tråkig. Skapa därför ett manus, som berättar något utöver faktauppgifterna som du plitat ner, är Tanja Parkkilas råd.

”Att säga ’Hej jag heter Elin, är 26 år och född i Sundsvall’ funkar inte när du ska göra en video. Dessutom står det redan i ditt cv. Säg istället något som vidgar intrycket av dig själv. Något kort och koncist med tanke på att videon helst bara ska vara 30 sekunder lång. Gärna något klatschigt om dina ambitioner och mycket gärna med en gnutta humor. Du kan till exempel berätta varför du älskar din bransch. Eller använda ett citat. Jag lever efter det här eller jag gillar det här. Med ett citat har du något att utgå från.”

En annan fördel med en videolänk i jobbansökan är att den lockar till viral spridning, betydligt mer än vad ett skrivet dokument gör. Via sociala medier kan en lyckad video nå riktigt många presumtiva arbetsgivare eller personer som i sin tur är i kontakt med en eller flera arbetsgivare.

 Miljön också viktig

Att skapa sin egen video kräver utöver ett bra manus och teknisk utrustning också en miljö som passar till innehållet.

”Antingen ska miljön vara ren och snygg och inte dominera eller så kan den vara något som knyter an till ditt yrke, dock utan att vara störande. Du kan klä dig i personliga kläder eller i kockkläder om du är kock, till exempel. Det viktiga är att du känner dig trygg och att ljus och ljud fungerar, så att arbetsgivaren kan ta till sig ditt budskap.”

Intervjun hittar ni här:
http://www.jobbsafari.se/cms/videon-gradden-pa-moset?articleid=672

Lycka till!
Tanja Parkkila 

1000nyajobb_450x160

 

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/includes/helper-markup.php on line 314 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/includes/helper-markup.php on line 315 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/includes/helper-markup.php on line 316