Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/framework/php/function-set-avia-frontend.php on line 570

Youcruit (CV med inbäddad video)

För några veckor sedan stötte jag på ett otroligt intressant nytt video CV-verktyg, Youcruit. Youcruit erbjuder dig ett CV med en inbäddad video. Plus flera andra riktigt bra finesser (läs mer nedan). Sannolikheten att du kommer till intervju med ett Video- CV är betydligt enligt ny undersökning (visserligen från USA men de mesta som finns där…). Enligt TMP Inc öppnar 82% av arbetsgivarna en videolänk direkt när de får en ansökan och en video i din cv ökar chansen att komma till intervju med 52 ggr.

Personligen förespråkar jag att använda video (förutsatt det är höjer mervärdet/kompletterar din ansökan på ett smart ”proffsigt” och rätt sätt om man säger så). Möjligheten hur man nu kan göra detta, på ett proffsigt, smart och rätt sätt är på Youcruit. Definitivt det bästa verktyg jag sett när det gäller Video- CV. Förmodligen också just för att Youcruit är ett ”Video- CV verktyg”. 

Skillnaden mellan en ”vanlig Video- CV” med ett ”Video CV- verktyg?”

Idag kan det vara lite av en procedur för många att göra en egen video. Filmning, uppladdning på antingen vimeo eller youtube och eventuellt konvertering till blogg/hemsida tex.

Då blir det en videofil som är lite krångligare att handskas med, speciellt om man bara vill använda den för jobbsök. Då är en inbäddad video i en redan färdig CV mall tusen gånger mycket mer praktisk att använda. Och det erbjuder Youcruit. Plus massa andra superbra finesser faktiskt!

Hur funkar Youcruit då?

I ditt CV på Youcruit ”bäddar” du enkelt in en video genom att spela in den via din dator eller genom Youcruit appen. Du taggar (=skriver in) sedan flera bra sökord i ditt Video- CV som matchar din kompetens (som man gör på tex Linkedin och på olika databaser för jobbsök). Arbetsgivare som sedan använder dessa verktyg söker här på olika nyckelord efter den kompetens denne söker. Arbetsgivare hittar alltså dig först på den generella kompetens de söker efter (de sökord du taggar på) vilket är jättebra. Väl inne på ditt CV kan de även välja att se din inbäddade video på 30 sek vilket höjer värdet på din ansökan. Du har ett digitalt CV med inbäddad video med flera smarta finesser!

Hur börjar jag?

Den skrivna delen fyller man i själv efter en CV mall. Man kan också importera från LinkedIn, Facebook, Twitter. Videon spelar man in via sin dator eller genom Youcruit appen (till Android kommer den 4 maj). Man har hur många försök som helst på sig men videon ska vara max 30 sekunder. Sen får man en egen URL- länk som man enkelt skickar med en jobbansökan eller delar ut på Facebook, Linkedin och Twitter. Eller självklart även via mail!

Vad ska jag tänka på när jag spelar in min video?

Använd en snygg och stilren miljö. Klä dig efter din personlighet eller de jobb du söker. Kanske den bransch du representerar? Man kan ju piffa till det, söker jag jobb som kock kanske jag i videon kan klä mig som en kock eller befinna mig i en (dock lugn) kock miljö?

Våga var kreativ men tänk på att hålla videon ren och städad (ljus och ljud tex). Träna kanske manus med en vän eller eventuell jobbcoach! Håll dig kort och koncist och försök visa både energi och lite charm, det väcker känslor! Le och visa gärna tänderna, då aktiveras ögonmusklerna och du ser riktigt glad ut!

Efter 10 omtagningar blir det generellt sett inte bättre. Men de ska inte vara perfekta heller. De ska höja mervärdet!

Fler smarta finesser i ditt Video- CV!

Youcruit erbjuder förutom ett snyggt CV med inbäddad video:

 • Ett CV som är sökbart för arbetsgivare
 • Printervänligt
 • Styr vem som ser vad (vill du endast att en viss arbetsgivare ska se ditt Video- CV väljer du det)
 • Möjlighet att spela in en extra hälsning som avslut för arbetsgivaren!
 • Gratis att använda Youcruit
 • Egen URL- länk till ditt Digitala CV med inbäddade video!

Om sökord, en ”ny trend” i jobbsök!

Allt mer som rekrytering sker online idag (via databaser, Linkedin, Twitter, Facebook, Youcruit etc etc) ökar vikten av att vara sökbar. Som jobbsökare är det viktigt idag att kunna bli hittad av rekryterare på nätet. Och för att bli hittad gäller det att kunna använda sökord.

Här är ett textstycke just kring vikten av sökord idag. Textstycket kommer ur vår bok kring jobb- och arbetsmarknad (ingen titel än) som jag skriver tillsammans med Pia Michélsen (PM Coaching & Utbildning) och Linus Zackrisson (Min Karriär):

”Det finns en föreställning om att det bara är högre befattningar, chefs- och specialistjänster som tillsätts den här vägen. Det är inte sant! I allra högsta grad tillsätts butiksbiträden och receptionister via rekryteringsföretag och olika databaser. Det är därför mycket viktigt att du idag är sökbar. När en arbetsgivare söker efter personer med din kompetens måste ditt namn komma upp. Det är helt avgörande att du har rätt sökord i dina profiler på nätet. Hur vet man då vilka sökord man ska ha med?

Första steget är att du själv har analyserat vad du vill och vad du kan. Vet du det blir det lättare för dig att veta vilka ord du vill vara sökbar på. Nästa steg blir att tänka som en arbetsgivare och fundera över ”Om jag vore arbetsgivare och sökte en person med min kompetens – vilka ord skulle jag söka på då?”

Ord som söks på är sällan adjektiv såsom ”Social” och ”Noggrann” eftersom de är för breda. Det man söker på är ofta befattningar, arbetsuppgifter, utbildningar, etc.

Exempel: Jag är arbetsgivare och söker efter en noggrann och erfaren kvalitetschef. Då söker jag på ord som ”Kvalitetschef”, ”kvalitet”, ”ISO 9000”, ”Kvalitetssystem”, osv.

Exempel 2: Jag är arbetsgivare och ska anställa en administrativ assistent som även ska sköta enklare ekonomi. Då söker jag på ord såsom ”Adminstratör”, ”Adminstrativ assistent”, ”Assistent”, ”Sekreterare”, ”bokföring”, ”fakturering”, osv.

Har du inte fått med dessa ord i ditt cv kommer rekryteraren inte att hitta dig och du blir inte heller aktuell för det lediga jobbet. Tips: Ta fram en synonymordbok och se vilka andra ord som finns och som är relevanta”.

– Ett stycke ur vår kommande bok…!

Fördelar med ett Video-CV generellt:

 • Man sticker ut
 • Bra chans att visa en touch av personlighet
 • Bra komplement till traditionellt CV + Personligt brev
 • Utländsk bakgrund
 • Svårt att författa traditionellt CV?

Om man har utländsk bakgrund tex och känner att arbetsgivare kan komma att sortera bort för att man kanske inte behärskar språket som jobbet kräver  till 100 % kan man använda en video och visa motsatsen. Finns trots allt arbetsgivare som inte ger en en chans att bevisa detta utan man blir lite automatiskt bortsorterad. Ett video CV på tex Youcruit passar i många fall här också!

Lycka till!

Eftersom allt större del av rekryteringen sker online idag är det allt viktigt att vara sökbar. Vikten av att ha ett digitalt CV ökar i betydelse. Ett digitalt CV med en inbäddad video presenterat på ett snyggt sätt höjer definitivt mervärdet på din ansökan. Personligen har jag alltid trott på att blanda det gamla och det nya. Ett traditionellt CV & Personligt brev  i kombination med en videopresentation tex. På Youcruit är detta möjligt på ett mycket snyggt sätt och verktyget är anpassat för smart jobbsök med flera finesser.

Ni som väljer att pröva verktyget, all lycka till!

Tanja!

tanja

 

 

 

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/includes/helper-markup.php on line 314 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/includes/helper-markup.php on line 315 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/includes/helper-markup.php on line 316