Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/framework/php/function-set-avia-frontend.php on line 570

Föreläst 3 år utan Af!

Har föreläst i 3-4 år kring jobb- och arbetsmarknadsfrågor och haft alla dess möjliga uppdragsgivare; kommuner, stasdelsförvaltningar, arbetsmarknadsförvaltningar, myndigheter, lärcentrum, skolor, mässor osv. Även föreläst en hel del i flertalet EU- projekt (Navigatorcentrum, HISO Jobb, Startelvan, Hållplats 261, New City, Ung i Ängelholm tex). I många av dessa projekt har Af vart samarbetspartner, och på så sätt delvis anlitat mig i uppdrag av själva projektet. Men aldrig endast Af som huvudaktör i något. Men så gjorde de (Arbetsförmedlingen i Trelleborg) det äntligen till Trelleborg jobb- och arbetsmarknadsmässa! Och vilket trevligt mail de skickade sedan!

Föreläsning på Trelleborg,
jobb- och arbetsmarknadsmässa!

”Hej Tanja! I mitten av mars 2013 kommer Trelleborgs Kommun och Arbetsförmedlingen ha sin årliga jobb och utbildningsmässa och eftersom vi är förtjusta i dig undrar vi om du har tid att komma och hålla ett seminarie om sociala medier och hur man marknadsför sig själv. Jag var på ett av Maria Kullbergs frukostmöten där du pratade om detta och jag tror även att det var någon från AF som träffad dig vid något tillfälle.Välkommen att höra av dig Tanja – vi skulle bli jätteglada om du kan komma!”
Helene Setterberg, Arbetsförmedlingen Trelleborg

Självklart föreläste jag där! Och så himla bra ordnat med allt. Proffsigt bemötande, struktur på allt och ordning och reda på alla grejer osv, allt på plats alltså. Bra intryck och bra jobbat! Så första riktiga bilden av Af som kund, klockren! Positiv! Verkligen bra!

Hat- kärlek till Af?

Jag har alltid haft en slags hat- kärlek till Af. När jag startade Dolda Jobb för 3 år sedan hade jag en starkare misstro till Af mot vad jag har idag. Visst finns det mycket som jag skulle vilja förändra där. Men jag förstår dem på ett annat sätt nu. Och har börjat tycka om dem mer, uppskatta och förstå deras arbete. Kanske för att deras roll har blivit tydligare för mig och för att på sista tiden har jag sett en hel del positiva initiativ från deras sida (inte bara att bjuda in mig till jobbmässan!)

Senast idag, nyss i själva verket på nyheterna (TV4) hörde jag en jätte fantastisk grej som Af ska göra. De ska flytta in vissa förmedlare från sina egna Af kontor på vissa håll i landet in till några av Företagarnas kontor för att komma närmare småföretagen. Vilken är en jättebra tanke.

Så skrev just till dem på FB;

Bild

Intervju med generaldirektören för Af

Min bild mot Af har förändrats och det gillar jag.

Till viss del tack vare en intervju som vi (jag, Tanja Parkkila, Pia Michèlsen och Linus Zackrisson, Min Karriär gjorde med generaldirektören för Af till vår kommande bok som vi skriver på kring jobb- och arbetsmarknad. Vi har fått tillåtelse att använda intervjun i boken och när vi frågade henne Angeles Bermodez-Svankvist om Af:s huvudsakliga roll idag:

”Arbetsförmedlingens främsta uppgift i dag är at rusta svaga arbetssökande att komma in på arbetsmarknaden. Det vill säga de utsatta grupperna: Personer med liten utbildning, ungdomar som aldrig varit inne på arbetsmarknaden och som inte har ett kontaktnät, 55+’are som anses för gamla, långvarigt sjukskrivna eller nyanlända som inte kommer in på arbetsmarknaden på grund av olika trösklar”
Arbetsförmedlingens roll har varit och är fortfarande väldigt obegriplig för många av oss. Även mig. Men efter intervjun skapade de ändå viss förståelse. Det är inte enkelt för vissa grupper att komma in på arbetsmarknaden och behöver därför extra hjälp. Som drabbar andra som inte kanske just behöver den slags extra hjälp men som dock söker stöd i sin jobbsök process. Men inte hinner få de. Då undrar man ju varför så klart. och detta har inte vart helt tydligt (iallafall enligt mig) från Af: sida.

Generaldirektören fortsätter:

”Arbetsförmedlingen står över för stora utmaningar att hjälpa dessa många som på grund av finanskrisen har förlorat jobbet eller har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. För att hjälpa dessa särskilt utsatta har AF ett mycket intensivt samarbete med många stora företag i Sverige. Arbetsgivaren är viktig här. Generaldirektören nämner bland annat Svensk Transport. De kan ge en arbetsmarknadsutbildning på plats även om du kanske inte har någon skolgång som exempelvis nyanländ. Praktikplatser på bankar och på AF för ungdomar är ett annat exempel. H & M tar emot skolungdomar som kanske inte har full skolgång, regeringskansliet tar emot personer med invandrarbakgrund som är akademiker osv. Totalt ett 60-70 tal stora företag samt många lokala företag deltar i detta arbete med att skaffa praktikplatser, utbildning och jobb. AF tänker individ! Det spelar ingen roll hur kort eller länge du har varit arbetslös”

Fler positiva saker som Af sista tiden gjort;

  • Ordnar fler rekryteringsmässor
  • Aktiva på FB
  • Insett vikten av sociala medier i jobbsök som rekrytering (behöver dock mer kunskap)
  • Inser och börjar förespråka vikten av de dolda jobben

Så visst finns det mycket positivt med Af men man måste förstå att deras roll är komplex och ganska svår. Men de måste bli tydligare. Och effektivare. Men de kanske kan vara på väg. Men de finns mycket mer att göra. Kanske nischa sig ännu mera med fler lokala kontor? Som nischade jobbsajter? Eller som nischade rekryterings- och bemanningsföretag. Fler arbetsförmedlingar som inser att vi lever i en tjänsteekonomi också. Och är det någonstans det säkerligen krävs en bättre matchning är här eftersom i ett tjänsteföretag är medarbetarna företaget.

Men det finns främst en sak de bör göra. Och det snarast. Och det har jag funderat länge varför de inte gjorts tidigare, långt tidigare. Säkert 5 år. Minst.

Något jag verkligen inte gillar med Af

Jag är ju en stor förespråkare av YH- utbildningar eftersom de faktiskt på riktigt skapar jobb och leder till jobb efter studenter tack vare nära samarbete med näringslivet och jag vågar nog säga att de flesta jag pratar med i dag och prata med sedan 5 år nästan alla säger samma sak. YH- utbildningar är bättre idag. De utbildar till konkret och efterfrågad kompetens på en förändrad arbetsmarknad där även tjänstesektorn idag är dominerande. Och jag pratar med många.

En gång för ca 3 år sen skulle jag på låtsas skriva i på Af , för jag visste att man inte kan skriva in sin utbildning i CV- databasen om man har en YH- utbildning. Och jag har en inom ”Affärsutveckling” både till titel och yrke: Affärsutvecklare. Men det går inte att skriva in utbildningen i Arbetsförmedlingens CV-databas system. Och samma sak är det för alla som har en Yh- utbildning. Ni kan inte heller skriva in er under den utbildningen. och kan fortfarande inte. Så man måste välja något helt annat.  Som i många fall det inte ens finns något alternativ till. Fanns inte i mitt fall. Så tog en lapp till kön för att träffa en rådgivare som hjälpte till med inskrivningar. Förklarade situationen för han när de blev min tur men han visste inte riktigt vad han skulle tro. ”De borde ju gå”, tyckte han. Så han föreslog att vi skulle gå till en annan ”högre” kunnande på kontoret där. Vilket vi gjorde. Den ”högre” uppsatta instämde att detta var ett problem och erkände att han inte visste hur de skulle lösas. Dock mins jag att de tittade intensivt i databasen och verkligen försökte. men de finns ju inte de alternativet så då går de ju inte såklart. Men de ville hitta en läsning men ven den andre insåg att de inte gick och sa att detta måste vi låta någon annan hjälpa dig med. Hur du ska lösa de och hur du ska skriva in dig (alltså vilken alternativ som var närmast mitt yrke och utbildning som jag skulle välja, fast hur el de blir…) Så de bokade in mig på en tid till en som tydligen skulle vara ännu högre uppsatt. den tiden skulle jag få efter 2-3 månader. jag tackade artigt för mig och gick därifrån. Dock hade jag vid den tidpunkten ingen som helst avsikt att gå på nästa möte. Tänkte avboka de. Jag hade fått de svar jag sökte. Det gick inte.

Men jag trodde såklart att detta skulle ändras. 3 år har gått. Ingenting har gjorts. Och jag undrar varför???

 

 

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/includes/helper-markup.php on line 314 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/includes/helper-markup.php on line 315 Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/includes/helper-markup.php on line 316