Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/framework/php/function-set-avia-frontend.php on line 570

Aktiv eller Passiv sökare på sociala medier? Vem är du eller vem vill du vara?

 

Passiv

Du går in och scannar av intressanta grupper du följer efter tips på eventuella jobb. Du följer och besöker olika företags sidor för att hålla dig uppdaterad om tex branschaktuella nyheter, händelser, aktuella rekryteringar etc etc. Du håller koll på vad vänner och kontakter i ditt nätverk gör och vad de skriver för att inte missa något som kan gynna dig. Du är passiv och lämnar inga direkta digitala avtryck som gillar eller kommenterar, ger dig in eller startar diskussioner etc.

Du använder sociala medier som informationskälla som kan ta dig vidare i ditt jobbsök. När du får reda på information som är intressant tar du istället direktkontakt eller skickar en riktad spontanansökan.Aktiv

Du går in med en stark närvaro i grupper, du presenterar dig kort och kanske nämner varför du just valde att börja gilla gruppen. Du kan tala om vad du kanske förväntar dig av gruppen men också vad du kan tänkas bidra med till gruppen, kunskap, engagemang, en annan kontakt etc etc.

I en jobbsökgrupp kanske du kan bidra genom att dela en artikel du råkar läsa på internet om en rekryteringsmässa eller ett företag som planerar att nyanställa eller expandera och etablera sig på ytterligare på tre ortet i Sverige inom något år, tex… Du kanske råkar höra om ett företag som anställer? Dela då med dig av det eftersom tillsammans kan man göra dolda jobb mer synliga. Och på sociala medier gäller den oskrivna regeln ”Sharing is caring” eftersom sociala medier möjliggör kontaktskapande och informationsspridning. Strukturerat nätverksbyggande ger tillträde till den osynliga arbetsmarknaden och det är den aktive välmedveten om och jobbar på.

Den aktiva nätverkaren engagerar sig i sitt nätverk och hen ger och tar samtidigt. Hen kartlägger ingångar till företag som hen vill komma i kontakt med och jobbar på de personer som behövs för att skapa ingångar, kommenterar, diskuterar och lämnar digitala avtryck. En aktiv typ inser vikten av att underhålla kontakter, både online som i verkliga livet. Den aktiva typen är också mycket medveten om sitt personliga varumärke och arbetar hårt för att upprätthålla en professionell framtoning. En aktiv nätverkare använder också applikationer och funktioner på sociala medier som möjliggör och optimerar jobbsöket.

 

Vilken typ var du?

För det första ingen tumregel som säger att bara för att du är passiv får du inte jobb lika snabbt som den som är aktiv. Absolut inte. Men det kan vara lätt att tänka så vid första anblicken.

Den passiva typen kan ha byggt upp en sådan fantastiskt omvärldsbevakningsrutin via sociala medier som resulterar i att det innehåll som kommer till denne mycket snabbt kan leda till jobb, kanske till och med snabbare än vad den aktivas entusiastiska nätverkande gör. Vilken typ du är och väljer att vara handlar mer om din personlighet och den strategi som du har i jobbsöket. Den passiva väljer alltså hellre att tolka sig fram till sådan information som kan leda till jobb medan den aktiva ofta väljer att lägga ut trådar (kommentarer och uppdateringar) på olika sidor och i olika grupper i jakt på nya kontakter och möjligheter till jobb, vilket å andra sidan i vissa fall kanske snabbare leder till jobb.

Oavsett vilken typ du är har du lika goda chanser till jobb. Allt handlar i slutänden hur du har valt att lägga upp din jobbsökstrategi och vad du tror ger bäst utdelning för dig.

Varför inte försöka vara både lite passiv och aktiv?

Lycka till!

Tanja

 

Lycka till!

Tanja