Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/framework/php/function-set-avia-frontend.php on line 570

Att tolka en annons är absolut inte det enklaste och ofta tänker man ”det kanske inte ens är en idé att jag söker?”. Jag möter dagligen arbetssökande som avstår från att söka ett jobb för att de tvekar på sina egna färdigheter och kunskaper och blir skrämda av annonsen.

Men låt oss titta på hur man ska tänka, för lär man sig att tolka en annons på rätt sätt kommer inte bara ens självförtroende att öka, du kommer också kunna söka på bra många fler jobb. När du läser en jobbannons, kanske du tänker: ”oj, jag kan ju inte det här och detta behärskar jag ju bara sådär, det kanske inte är en idé att jag söker jobbet?”. Men det är viktigt att komma ihåg att en annons ofta är utformad som en önskelista, och det är just så som man ska tolka den. Allt som efterfrågas i annonsens är faktiskt inte krav. En arbetsgivare vill ofta gärna ha mer kompetens och erfarenhet än vad som egentligen behövs för jobbet.

 

Krav

Till vissa jobb krävs såklart specifika kunskaper och utbildningsnivåer. Du måste ha gått polisutbildningen för att bli polis, men du behöver inte alltid ha gått en formell utbildning för att arbeta med IT. Där kan det ibland räcka med att vara självlärd. Står det att du behöver 180p i arkivvetenskap, då behöver du vara utbildat arkiverare. Om det uttryckligen t.ex. står ”du skall behärska detta”, ”du ska ha examen inom XXX” eller ”du har 3 års arbetserfarenhet” är det att tolka som krav (som allra oftast, visst finns det undantag även här, du kanske har en examen inom ett annat ämne och den sista erfarenhet som krävs från ett annat jobb t.ex.).

 

Meriterande kunskaper

Ofta står det att det är meriterande att kunna ytterligare språk, ha kunskap om ett visst område eller liknande. Det är alltså inte krav men det är önskemål om kunskaper och färdigheter som arbetsgivare gärna ser att du som sökande har. ”Vi ser helst att du har” eller ”det är meriterande” är alltså inte krav och till många jobb som tillsätts idag handlar det mer om att ha en viss erfarenhet som arbetsgivaren behöver och som man lika gärna kan ha fått genom andra utbildningar eller jobb, eller varför inte från ditt fritidsliv?  I dagens läge behöver inte utbildningen i sig alltid längre vara den avgörande faktorn utan det som istället kan vara avgörande kan vara hur väl man lyckas kommunicera sina framgångshistorier och marknadsföra sig själv som en resurs till företaget.

 

Att tolka en annons

Tvekar man vad det är som gäller, vad som är krav och vad som är önskemål är det en bra idé att stämma av dina tankar med någon och ta reda på vad som gäller. Att tolka en annons är som sagt inte det enklaste men man brukar säga att kan man ca 70 % av vad som krävs i jobbprofilen, då ska man söka. Kan man endast uppfylla endast 30 % av kravprofilen, då är det kanske inte är lönt? Men vad säger din magkänsla och hur mycket är annonsen egentligen en önskelista?

Hoppas ni blev något klokare, och tvekar ni på vad som gäller, kontakta någon som jobbar med liknande jobb (bli inte förvånad hur trevliga okända människor kan vara om man ringer och snällt frågar om man skulle få ställa några frågor om dennes yrke för man själv har lite funderingar).

Lycka till!

Tanja