Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/framework/php/function-set-avia-frontend.php on line 570

Hur tänker AG?

När du läser en jobbannons, kanske du tänker: ”oj, jag kan inte det här och detta behärskar jag bara sådär, det kanske inte är en idé att jag söker jobbet?”. Men det är viktigt att komma ihåg att en annons ofta är utformad som en önskelista, och det är just så man ska tolka den. Allt som efterfrågas i annonsens är faktiskt inte krav.

Krav

Till vissa jobb krävs såklart specifika kunskaper och utbildningsnivåer. Du måste ha gått polisutbildningen för att bli polis, men du behöver inte alltid ha gått en formell utbildning för att arbeta med IT. Där kan det ibland räcka att vara självlärd. Står det att du behöver 180p i arkivvetenskap, då behöver du vara utbildat arkiverare. Om det uttryckligen t.ex. står ”du skall behärska detta”, ”du ska ha examen inom XXX” eller ”du har 3 års arbetserfarenhet” är det att tolka som krav.

Meriterande kunskaper

Ofta står det att det är meriterande att kunde ytterligare språk, ha kunskap om ett visst område eller liknande. Det är alltså inte krav men det är önskemål om kunskaper och färdigheter som arbetsgivare gärna ser att du som sökande har. ”Vi ser helst att du har” eller ”det är meriterande” är alltså inte direkta krav som du behöver stirra dig blind på.

Till många jobb som tillsätts idag handlar det mer om att ha en viss erfarenhet som arbetsgivaren behöver och som man lika gärna kan ha fått genom andra utbildningar eller jobb, eller varför inte från ditt fritidsliv?

Är du mycket aktiv i scoutrörelsen kan du lyfta fram dina ledaregenskaper och hur du kan få alla att lyfta tillsammans. Har du spelat handboll kan du lyfta fram din vilja att nå högt uppsatta mål, att kunna fokusera och arbeta i ett lag. Spelar du i ett band, kan du lyfta fram din kreativa förmåga och din vilja att nå perfektionism med en melodi.

I dagens läge behöver inte utbildningen i sig alltid längre vara den avgörande faktorn utan det som istället kan vara avgörande kan vara hur väl man lyckas kommunicera sina framgångshistorier och marknadsföra sig själv som en resurs till företaget.

Att tolka en annons

Tvekar man vad det är som gäller, vad som är krav och vad som är önskemål är det en bra idé att stämma av dina tankar med någon och ta reda på vad som gäller. Att tolka en annons är som sagt inte det enklaste men man brukar säga att kan man ca 70 % av vad som krävs i jobbprofilen, då ska man söka.

Kan man endast uppfylla endast 30 % av kravprofilen, då är det kanske inte är lönt? Men vad säger din magkänsla och hur mycket är annonsen egentligen en önskelista?