Rutiner föder framgång

08.00-09.00
Arbeta på ditt nätverk, både i verkliga livet som på sociala medier. Påminn ditt nätverk om vem du är, vad du kan och vad du söker. Lägg en blänkare på sociala medier, skicka ett meddelande till en nätverks-vän, maila en kall kontakt och/eller skicka ett upplyftande meddelande till en varm kontakt. Påminn, underhåll!

09.00- 10.00
Använd en jobbsajt som du trivs med och som även ”plockar” upp de dolda jobben. Ett par starka favoriter hos mig är https://jobbetnu.se/ och https://se.indeed.com. Men det finns massor av jobbsajter!

10.00–11.00
Arbeta på ditt CV + PB/Mail-layout, LinkedIn profil etc. Man både äter med ögat som att det ska smaka gott. Har du en blogg eller hemsida? Gör en uppdatering. Arbeta med din presentationsteknik. Intervjufrågor. Träna på dina framgångshistorier, alla har sådana. Lär dig berätta dina person-stories. I den bästa av alla världar passar din med företagets.

11.00–12.00
Informationsintervjuer med människor som arbetar med det du vill arbeta med. Arbeta med öppna frågor: ”Hur kom du in i detta arbete?, Om jag vill börja arbeta inom ditt område, vilka steg rekommenderar du mig?, Hur hittar man lättast arbete inom ditt område”. Anteckna, sammanfatta. Använd informationen och spinn vidare. Att få arbete idag handlar mycket om att få tag på information som tar dig framåt.

12.00- 13.00
Lunch, träning? 

13.00–14.00
Arbeta med spontanansökningar (riktade ansökningar) till företag du vill jobba på. Berätta varför du skulle göra ett bra jobb och varför du skulle passa för jobbet/ på företaget. Varför är du intresserad av att arbeta där? Varför är du intresserad av företaget? Presentera din drivkraft för arbetet/ branschen. Företagen hittar du via sökmotorer, kataloger, branschsidor, facktidningar, omvärldsbevakning, sociala medier, näringslivskontoret etc. 

14.00–15.00
Leta företag på webben. Använd ett företagsregister. Filtrera sökningarna så att det passar de kriterier som är viktiga för dig gällande företagen (ort, omsättning, storlek etc.) Spara resultaten. Beta av dem i ordning. Googla företagen, läs på deras hemsida/ nyhetsbrev, stäm av deras närvaro på sociala medier, vad skriver de? Fånga känslan, paketera och presentera den. I en riktad ansökan förslagsvis.

15.00–16.00
Surfa in på Facebook eller LinkedIn. Återkoppla till förmiddagens arbete. Surfa in på olika företag du har intresse av på FB, behöver du lämna en blänkare eller har de skrivit något annat du kan agera på? Surfa in på de olika jobbsökargrupperna. Stäm av de nischade yrkesgrupperna. Leta upp nya kalla kontakter, var lite av en detektiv. Sök upp nya företag. Sök på medarbetares profiler som arbetar där. Kan du börja nätverka med dem? Kartlägg ingångar på LinkedIn. Gå med i olika grupper där. Följ företag. Gå in på bemanningsföretagens sidor. Har de flaggat för nya arbeten? Lägg till bemanningsföretag. Sök upp rekryterare. Kan du connecta med dem?

Pröva dig fram, utvärdera ditt schema

Lägg upp ett schema. Schemat varierar såklart utefter de typer av arbeten du söker och vart du behöver/väljer att lägga ner din energi. Vissa kanaler passar såklart bättre för vissa medan andra passar bättre för andra. En del är otroligt skickliga på telefonkontakt, andra är fantastiska på att tolka tidningar efter dolda jobb och skicka riktade ansökningar medan vissa nätverkar himla effektivt. Skriv ditt schema. Håll dig till schemat ett tag. 

Fler kanaler föder jobb

Vi är helt enkelt olika, men det viktiga är att använda fler kanaler, strukturerat. Detta kommer garanterat att gynna ditt jobbsök. I inlägget nedan finns det 50 kanaler att inspireras av. Plocka ut dem du tror passar dig och var inte blyg för att pröva nya. Utvärdera. Lägg till kanaler/ ta bort allteftersom. Lägg till mer tid på vissa t.ex. Detta är garanterat en av de snabbaste vägarna till att få arbete.

 

Lycka till! 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *