Tanja Parkkila
Vad menas med sociala medier?

I samarbete med TRR skrev jag ett utbildningsmaterial kring ”Sök jobb via sociala medier”. För att förstå styrkan i dessa digitala mötesplatser tydliggjorde vi exakt vad dessa innebar.

 

a.     Kommunikation till många samtidigt
Att kommunicera till många människor samtidigt har alltid varit förknippat med makt och status. De med makt har haft inflytande och de med pengar har kunnat köpa media för att få det.

Sociala medier har vänt upp och ner på denna ordning. Nu kan alla nå ut till miljontals människor med sina budskap. Dessutom har du möjlighet till direktkontakt med många av samhällets inflytelserika personer som tidigare var osynliga och svårnådda. Det finns sannolikt inget enskilt fenomen som bidragit lika starkt till att demokratisera världen som denna utveckling.

 

b.     Digitala mötesplatser
Se de sociala medierna som digitala mötesplatser. Dessa möjliggör nätverkande och kommunikation när du söker jobb. Tack vare dessa kan du framställa dig själv på ett mer personligt och unikt sätt än i ett traditionellt CV. På så sätt får företag en helt annan, och mer tydlig, bild av dig som arbetssökande. Detta ökar chansen för rätt rekrytering.

 

c.     Kontakter och erfarenheter
Huvudsyftet med de sociala medierna är att knyta kontakter och utbyta erfarenheter mellan användarna. De möjliggör kunskapsspridning och snabb kommunikation mellan människor och företag, oavsett intressen och behov. Tack vare de sociala medierna kan människor och företag på ett enkelt sätt hitta varandra och därmed skapa nya kontaktvägar.

 

d.     Internet offentliggör nätverken. Transparens. Alla har tillträde.
De sociala medierna offentliggör nätverken och alla är inbjudna! De digitala mötesplatserna ger dig som arbetssökande möjlighet att skapa nätverk och kontakter på ett helt annat sätt än tidigare. Och viktigast av allt; du får tillgång till den osynliga arbetsmarknaden.

 

Kännetecken

  • Användargenererat (man både producerar, distribuerar och konsumerar media)

= man delar med sig och får ta del av andras information

  • Konversationer (dialoger)
  • Relationsbyggande
  • Organisk tillväxt

 

Lycka till!

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *