Vad är egentligen ett nätverk och vad är smart nätverkande?
Nätverk är ett sammanhang- t.ex. innebandyklubben, barnens skola, BNI, kvällskursen, arbetsplatsen, Facebook, Rotary etc. Man träffar människor via ett eller flera gemensamma intressen och beröringspunkter. Nätverkande är att jobba aktivt med de kontakter du skapar i de nätverk och sammanhang du ingår i. Idag är det enklare än någonsin förr att hitta nätverk och skapa kontakter. Mycket tack vare sociala medier men även ute i samhället har nätverkandet ökat, både i utbud som i betydelse. Nätverkande får saker att hända.
Nätverkandet blir allt mer nischat, organiserat och strukturerat. Mingel, mässor, affärsevent, föreläsningar, workshops, näringslivsdagar, företagsmässor, nätverksträffar etc etc. Idag finns ett jättestort utbud av olika sammanhang som lämpar sig utmärkt för nätverkande, där man ses och diskuterar och/eller tar del av gemensamma intressen. De personer man träffat och fattat tycke för kan man sedan enkelt ta kontakt med över sociala medier. Idag nätverkar man både i det verkliga livet som via webben och sociala medier. Därför är det viktigt att undersöka och förstå vilken nätverkspotential du besitter och vilka personer du har i ditt kontaktnät som kan hjälpa dig på vägen.
Lustfyllt nätverkande
Nätverka innebär inte att tjata eller störa människor runt om dig. Det är inte heller att ständigt påminna dem om att du behöver jobb. Men glöm inte bort att även ställa dig själv frågan; ”Vad skulle jag kunna göra för några i mitt nätverk”? Nätverkande ska vara ömsesidigt. Ge och ta.
Via webben och i synnerhet sociala medier är det enklare än någonsin att samla människor på en och samma plats, med alla deras nätverk. Tänk hur många jobb som kan förmedlas! Sociala medier har denna möjlighet. Använd tjänster som hjälper dig att kartlägga ditt nätverk, t.ex. Linkedin eller speciella applikationer på Facebook. Fundera över vilka slags jobb du vill söka och inom vilken bransch du vill jobba. När du vet det är det enklare att ta reda på var de människorna finns i ditt nätverk som förhoppningsvis kan hjälpa dig på vägen.
Exempel på nätverkspotential
En av dina kontakter presenterar dig för en av sina kontakter. Denna ”nya” kontakt presentera i sin tur dig till chefen på den arbetsplats som du är intresserad av att jobba på.
En kontakt till dig är med i en sluten grupp på Facebook. Din kontakt lyckas ordna en inbjudan till dig i gruppen. I den gruppen träffar du en ny bekant. Denna bekant hjälper sedan dig i sin tur med att ordna ett möte med en projektledare denna känner i Halmstad.
Du sitter och pratar med din dotters klasskompis mamma. Det visar sig att hon för ett par år sedan arbetade som rekryteringskonsult och har ett jättestort nätverk bland rekryterare i stan. Hon kan enkelt ge dig personliga ingångar till en rad olika rekryteringsföretag. Detta bara för att ni började småprata med varandra på ett föräldramöte.
Kom ihåg, arbeta strukturerat med ditt nätverk för att förstå din nätverkspotenatial och kom ihåg att nätverkande är en ömsesidig process.
Lycka till!
Tanja