Att tolka en platsannons

Att tolka en annons är inte alltid enkelt och många avstår från att söka eftersom de tvekar på sig själv och blir ”skrämda” av annonsen.

Men låt oss titta på hur man ska tänka, för lär man sig att tolka en annons på rätt sätt kommer inte bara ens självförtroende att öka, du kommer också kunna söka på bra många fler jobb. För det första är det viktigt att komma ihåg att en annons ofta är utformad som en önskelista, och det är just så som man ska tolka den. Tumregel: behärskar du 70% av de som annonsen kräver, sök!

 

Krav

Till vissa jobb krävs såklart specifika kunskaper och utbildningsnivåer. Du måste ha gått polisutbildningen för att bli polis, men du behöver inte alltid ha gått en formell utbildning för att arbeta med IT. Där kan det ibland räcka med att vara självlärd.

Står det dock att du behöver 180p i arkivvetenskap, då behöver du vara utbildat arkiverare. Om det uttryckligen står ”du skall behärska detta”, ”du ska ha examen inom XXX” eller ”du har 3  års arbetserfarenhet” är det att tolka som krav (visst finns det undantag, du kanske har en examen inom ett annat ämne och den sista erfarenhet som krävs från ett annat jobb t.ex.).

 

Meriterande kunskaper

Ofta står det att det är meriterande att kunna ytterligare språk, ha kunskap om ett visst område eller liknande. Det är alltså inte krav men det är önskemål från arbetsgivaren.”Vi ser helst att du har” eller ”det är meriterande” är alltså inte krav och till många jobb som tillsätts idag handlar det mer om att ha en viss erfarenhet som arbetsgivaren behöver och som man lika gärna kan ha fått genom andra utbildningar eller jobb, eller varför inte från ditt fritidsliv?

 

Behärskar du 70%, SÖK!

Att tolka en annons är inte alltid det enklaste men man brukar säga att behärskar man cirka 70 % av vad som krävs i jobbprofilen, då ska man söka.

 

Lycka till!

 

Karriärvägledning?

Vill du ha hjälp med att hitta och nå jobben? Eller kanske ta nästa steg i din karriär. Maila mig på tanja@dolddajobb.se 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *