Vilka egenskaper vill arbetsgivaren att du ska ha idag

Praktik? Ett laddat ord.

Frågan kommer ofta upp. Den är laddad. Mycket känslor kring bara ordet ”praktik”. Detta har sin naturliga förklaring som jag ser. Många har en ”automatisk” avsky emot praktik eftersom man kan ha blivit nyttjad som gratis arbetskraft, helt enkelt. Det händer dessvärre ofta. Man har kanske därmed inte haft ett tydligt syfte med sin praktik. Man går med på en praktik ”bara för att”. Självklart blir utfallet inte bra och man känner sig utnyttjad. Har man inte ett syfte är det svårt att motivera sig själv och summan blir att man ”arbetar gratis”. Jag möter ofta människor som inte vet varför dom har en praktik.

Jag tänkte att vi ska titta på lite hur man kan resonera kring en praktik. För i mina ögon är praktik en underskattad metod att arbetsmarknaden, eller att nå nästa steg.

En praktik ska ha ett, mål/syfte och DÄRMED ge dig fördelar du behöver

Att ha en praktik kan ha flera fördelar om man tänker till först. Man ska inte ha en praktik ”bara för att”. Man ska ha en praktik för att man känner att den ger mig fördelar som arbetssökande. Man ska ha en praktik som har ett SYFTE. Beroende på vilket syfte du har med praktiken, varierar också längden.

Man ska ha en praktik som ger mig exakt det jag behöver för att nå ett delmål eller mål. Målet kan ju vara att få arbete på företaget, att få in en fot. Att få visa att man klarar arbetet och behärskar arbetsuppgifterna galant. Målet kan vara att samla på sig referenser. Målet kan vara att få en viss kunskap i något, t.ex. ett arbetssätt, ett datorprogram eller kunskap om en viss bransch. Beroende på vad du behöver för ditt nästa steg skall praktiken vara en pusselbit dit. Du ska inte ha en praktik bara för att.

Praktik, ett underskattat drag?

Att ha en praktik ser jag som ett underskattat drag. Att ha en praktik kan idag vara en avgörande faktor för att lyckas på olika vis. Du ska vara lite egoistisk när du tänker kring vilka möjligheter en praktik kan skapa. Se det långsiktigt. För det finns oftast inga genvägar till arbete idag. Allt är en process. En bit i taget.

Att få chansen att välja syfte och sen företag för din praktik skall ej underskattas. Det är dock inte heller så enkelt att få en praktik idag då det kräver en hel del handledning av företaget att ha dig där och beroende på vilket syfte du vill ha med din praktik kan det krävas ännu mera resurser i olika former att ha dig där. Idag är det inte lika lätt att få en praktik som förr. Men om du tänker till, bestämmer syfte och företag och sen presenterar detta för arbetsgivaren, är chansen större att du får ett ja.

Ju tydligare du är med ditt syfte desto större är chansen att arbetsgivaren vill hjälpa dig med detta. Tänk på att en praktik kan ge dig fördelar som du i många fall inte kan skaffa själv. Praktik är helt klart en underskattad resurs.

Praktik. Syfte, fördelar? Vilka?

 1. Syfte: få kunskap/ erfarenhet och /eller djupare förståelse
  Om du vill få gedigen erfarenhet och lära dig jobbet/branschen på riktigt, fundera på att ha en praktik runt 3- 5 månader.
 2. Syfte: visa att du behärskar jobbet/ få arbete på företaget
  Om du vill visa vem du är för att få arbete på företaget är en praktikperiod på 3- 5 veckor alldeles lagom. På denna tid hinner du gott visa arbetsgivaren vem du är och vad du kan, att du behärksar jobbet.
 3. Syfte: lära dig / utveckla färdigheter
  Färdigheter kommer inom många olika områden. Vilka färdigheter skulle du behöva lära dig och i vilket syfte? Att utveckla färdigheter kan ta allt ifrån ett par veckor till månader. Vad vill du lära dig? Fundera först vad du vill eller behöver lära dig. Ta sedan redan på ungefär hur lång tid du tror att detta tar. Ungefär så lång praktik behöver du.

  Olika syften:
  – Jag skulle behöva lära mig mer om digital marknadsföring
  – Jag behöver lära mig mer om mjölkkor
  – Jag behöver lära mig att köra truck
  – Jag behöver lära mig projektledning

  Hur lång tid tror du att det du vill/ behöver lära dig tar? Så lång tid tar din praktik.
 4. Syfte: utforska olika karriärmöjligheter för att fatta ett beslut inför framtiden
  Praktikplatser ger dig chansen att prova på olika branscher och arbetsroller för att se vad som passar dig bäst. Det kan hjälpa dig att klargöra dina karriärmål och fatta mer informerade beslut om vart och vad du vill arbeta med.
 5. Syfte: skapa kontakter och bygga nya nätverk
  Under din praktik kommer du att möta människor inom din bransch och du kan skapa värdefulla kontakter som du kan använda som ingångar/ referenser till andra företag.
 6. Syfte: öka anställningsbarheten
  En praktikerfarenhet på ditt CV kan göra dig mer attraktiv för framtida arbetsgivare beroende på hur du väljer och vad du lär dig och hur d kommunicerar det sen. Det visar att du har praktisk erfarenhet och är redo att kliva in i arbetslivet.
 7. Syfte: få feedback och vägledning
  Genom att arbeta nära handledare och kollegor under din praktik får du möjlighet att få feedback och vägledning som kan hjälpa dig att växa och utvecklas professionellt.

Det blir vad du gör det till. Du väljer. Var smart.

Generellt finns det en negativ attityd emot praktik idag. Det har sin naturliga förklaring i att många känner sig nyttjade som billig arbetskraft under en period utan att få något i utbyte. Men det gäller att vända på tankesättet och det är egentligen ganska enkelt egentligen. Genom att helt enkelt tänka lite egoistiskt och tänka i syften kan du vinna mycket. En biljett rätt in på arbetsmarknaden är högsta priset och det kan du ta om du vill ha och tänker rätt.

En praktik kan i många fall vara exakt den nyckeln in idag som du behöver till arbetsmarknaden.

Ta reda på vilka dörrar du behöver låsa upp och gör det genom en eller fler praktiker. Ta reda på vad du vill, gå ut och ta det genom praktik och använd det sedan för att landa jobbet du vill åt.

Byt ut ordet praktik mot något mer talande

Jag tycker att praktik är ett föråldrat ord. Det passar när man praoar en vecka i 9:an. Professionell erfarenhet eller arbetslivserfarenhet är mer kanske talande? Praktik låter väldigt föråldrat. Byt ut ordet mot ett mer talande i ditt CV och starkare intryck direkt. För om du har valt att utvecklas i ett visst syfte på en arbetsplats under en tid för att det är en del av din strategi emot målet, då är det en professionell erfarenhet du har arbetat för att få ihop. Använd ett ord som är mer talande och dynamiskt och som speglar den uppoffring du har gjort och som visar på din strategiska karriärmässiga utvecklingssida, att du helt enkelt har valt ett företag i syfte att XXX.

Stryk ordet praktik från din hjärta hädanefter. Visst vissa du pratar med kanske du först behöver belysa din tanke för och tala i termer av praktik, som på pappret som AF godkänner kanske, där står det arbetspraktik. Men vem bestämmer att det är det ordet du behöver kommunicera sen i CV, kontakter?

Du kommunicerar det du känner för så länge syftet och innebörden är där. Professionell erfarenhet, yrkespraktik, lärande i arbete, arbetslivsutbildning etc.? Vilket speglar bäst det du gjort?

Lycka till, det är du värd! Kör hårt!