I annonser och på arbetsplatser kan man ofta höra:Vi måste gasa och bromsa samtidigt”, ”vi ska inte jobba mer, vi ska jobba smartare”, ”det viktiga är att alla drar åt samma håll”, ”vi är varandras arbetsmiljö” och den berömda ”tänka utanför boxen”!

Samma sak gäller vid CV skrivning, då många gärna skriver att de har: ”10 bollar i luften, är kreativa, flexibla, stresståliga, sociala, anpassningsbara och lagspelare”.  Men vad betyder egentligen detta?

Flexibilitet kanske innebär för arbetsgivaren att du ska kunna jobba till 20.00 vissa kvällar på kontoret medans flexibilitet för dig innebär att du kan arbeta hemifrån? Konkretisera vad du menar om du använder dessa s.k. ”modeord”. Utan att konkretisera vad du menar blir de lätt till innehållslösa ord och meningar som inte säger arbetsgivaren något i en ansökan, s.k. floskel.

Låt oss säga så här

Om arbetsgivaren får in 300 ansökningar där 280 av kandidaterna skriver att de är ”kreativa, sociala och kan arbeta i grupp som ensam”. Visst kan det bli lite svårt för arbetsgivaren att särskilja personernas egenskaper och färdigheter?

Floskel är innehållslösa ord

Det intressanta är om vi tittar på hur man definierar floskel så är det ett vackert begrepp men som är innehållslöst och obegripligt. Man får alltså ingen bild av vad personen egentligen menar som pratar floskel.

Motsatsen till floskel är att vara specifik och kunna förmedla en bild av det du pratar om, och visst skulle världen bli en så mycket roligare plats om inte alla var kreativa, stresståliga, flexibla och tänkte utanför boxen?

När orden inte räcker till konsumerar vi klassiska standardfraser som är mer utfyllnad än innebörd. Tänk på detta vid CV-skrivning och undvik floskel. Är du kreativ, beskriv hur. Annars styrk det i ditt CV. Kan du inte ge exempel på hur du är flexibel, låt bli att nämna det.

Övning: Floskelsäkra ditt CV

Se över ditt CV + PB. Sätt onödigt floskel i sammanhang. Om du har skrivit att du är kreativ, på vilket sätt? Om du nämner att du är stresstålig, på vilket sätt och i vilken miljö, ge ett konkret exempel. Det som innebär stress för mig kanske inte alls är stress för dig? Om du behöver tankehjälp kan du fundera på vad du gör och tycker om? Vilka egenskaper och färdigheter kan det innebära att du har?

Exempel:  

Spelar mycket innebandy bra på lagspel, tänker snabbt, målmedveten.

Tar hand om hästarbestämd och hårdhudad med känslig för signaler. 

Skriver novellerlyssnar väl, har tålamod och ett sinne för detaljer.

Barnvakt, hundvaktförtroendeingivande, ansvarsfull, regelbunden. 

Driver ett forum på nätetorganiserad, driftig, teknikvana. 

 

Lycka till!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *