Tanja Parkkila

Förmodligen tänker många av oss så här. Men det är inte alltid bra att svara så. Här är varför:

  1. Låt oss säga att du söker till alla positioner ett företag erbjuder och som du är kvalificerad för. Mångsidigt? Tänk igen. Det kan snarare stjälpa mer än att hjälpa. De flesta företag är inte intresserade av att anställa någon som ”kan göra lite vad som helst”. De söker personer som är inriktade på ett särskilt område och som dessutom har en passion för det de gör. De här personerna har en större chans att göra jobbet bra och stanna länge.
  2. Det blir svårt för andra att hjälpa dig. Det är svårare för ditt kontaktnät att hjälpa dig i ditt jobbsökande när du säger att du kan ta ”vilket jobb som helst”. Om du istället specificerar vad du vill jobba med eller vilken bransch du vill in i så är det lättare för de som hjälper dig att tänka på vilka kontakter de har där. Förmodligen har vi alla tänkt och svarat så. Men tänk till ett varv innan, det ger bättre intryck hos arbetsgivaren och det gör det enklare för ditt nätverk att hjälpa dig.

”Fel kompetens” – ska jag söka?

  • Du har inte fel kompetens, du har en annan kompetens.
  • Det är inte DU som skall avgöra om du klarar jobbet eller inte, det är arbetsgivaren.
  • Arbetsgivaren kan anse att du är värd att lära upp.
  • Glöm inte att fråga om det finns andra tjänster och möjligheter.
  • Be gärna om andra kontakter på företaget som anställer personer med din kompetens eller som ligger närmare din kompetens.

 

Lycka till!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *