Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/framework/php/function-set-avia-frontend.php on line 570

Uppbyggnaden av ett personligt brev

När du ska skriva ett personligt brev kan du tänka som journalister gör när de skriver en tidningsartikel. Det som är mest intressant ska stå först. Vi människor funkar så att om det vi läser först är intressant så läser vi gärna resten också. Därför är det viktigt att det första i ditt brev ska vara intressant, dvs det mest meriterande för dig.

Redan i första styckets första mening ska du berätta varför du söker jobbet och vad du kan erbjuda (läs: varför man ska välja just dig!).

I andra stycket vill jag rekommendera att du beskriver de (jobb)erfarenheter du har som matchar annonsen och/eller det som du känner är relevanta för jobbet.

I stycke tre tycker jag att det är bra att ta upp utbildningar som har relevans för jobbet. Ibland kan styckena två och tre gå i varandra.

Därefter kan det vara bra att berätta något om dig själv – vem är du som person? Vilka egenskaper besitter du? Det ska förstås vara relevant för jobbet! Skriv inte bara att du är si eller så. Det får mer tyngd om du till exempel lägger orden i munnen på någon annan. Tex ”Mina kollegor brukar ofta beskriva mig som noggrann, humoristisk, men också mycket arbetssam”

Därefter kan du skriva en avslutning där du hoppas på att ha skapat intresse, att de vill höra av sig och att du står till förfogande med ytterligare information, intyg och betyg. Om det är en riktad ansökan, alltså en spontanansökan och inte en ansökan till en utlyst tjänst är det viktigt  att du skriver att du kommer att kontakta dem för ett uppföljande samtal om någon vecka. Det är dumt att ”lägga bollen” hos dem och vänta på att de ska kontakta dig om det dyker upp något. Om du istället skriver just att du kommer att kontakta dem om några dagar så måste läsaren agera och kan inte bara lägga det åt sidan. Kom ihåg att en ansökan inte gärna ska fylla mer än max en sida.

 

Rubriker i personliga brevet?

Ett annat allt vanligare upplägg i personliga brevet är att man har rubriker inne i brevet. Dessa kan till exempel vara ”Vad har jag gjort tidigare”, ”Varför ska ni välja just mig”, ”Varför vill jag arbeta hos er”, ”Vad gör jag annars när jag inte jobbar”. Det blir vanligare och ger en bra tydlighet för läsaren.

Lycka till!

Tanja