Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/framework/php/function-set-avia-frontend.php on line 570

Så här jobbar du med en annons

Läs den några gångar så att du har förstått vad som är viktigt för just detta jobb. Sedan kan du markera vad du anser vara viktigt och som du vill svara på. Använd ev. flera olika färgar så du kan markera 1) vad som är konkreta krav (utbildning och erfarenhet) 2) önskemål/meriterande (utbildning, erfarenhet, personligt), 3) annat som du anser vara viktigt. Alternativt kan du välja att skriva upp det på ett papper bredvid om det känns mer överskådligt. Här kan du även gruppera informationen och dina svar på hur du matcher kraven.

I en annons finns ofta en rad olika krav och önskemål och man behöver inte kunna svara ja till allt. Ofta har arbetsgivaren ”fyllt på” med krav som kanske inte alls behövs för att klara av jobbet utifrån devisen att ”det är ju inte fel om en person kan lite mer än vad vi behöver just nu”. Så förtvivla inte om du känner att du inte kan precis allt som efterfrågas. Ibland vill du se annonser där krav och önskemål är både omfattande och motsägelsefulla som att du ska ha många års erfarenhet av något och gärna mellan 23 och 25 år gammal! Den typ av annonser är inte genomarbetade och där får man ta redo på vad som krävs för jobbet genom att ringa och höra sig för – om man nu ska söka ett sådant jobb där kraven är så flummiga? Vad säger det inte om arbetsgivaren och arbetsplatsen?

Generellt kan man säga att om det till ett jobb krävs ex vis 60 p i arkivvetenskap och man inte har det alternativt en jämförbar utbildning eller en jämförbar arbetslivserfarenhet, då tycker jag att det är bortkastad tid och arbete både för dig som söker och för den som har utlyst jobbet om man ändå söker. Din chans att inte direkt hamna i papperskorgen är minimal! Detta är ett exempel på ett jobb där det krävs en specifik utbildning och där jobbet kretsar kring denna utbildning och de färdigheter och kunskaper man har fått genom den.  Men det behöver inte alltid vara så. Ofta kan praktisk kunskap och erfarenheter konkurrera med utbildning.

Är kraven däremot uttryckt som ett önskemål eller att det är meriterande, behöver du inte kunna uppfylla alla krav. Det är förstås alltid en avvägning och det vill avhänga av vilket jobbet är, din erfarenhet, din utbildning och din personlighet samt ditt självförtroende och din självkänsla mm. Men du ska inte vara rädd för att söka jobb även om du inte matchar till 100 %. Det gör väl knappt någon! Använd din intuition och ditt förnuft.

Lycka till!

Tanja