”Skriv in dig på kommunen, de behöver alltid folk!”

Man läser dessvärre VÄLDIGT ofta, speciellt i FB grupper där någon tipsar en annan medlem om jobb; ”Skriv in dig på kommunen de behöver alltid folk”. Vart kommer detta uttryck ifrån undrar jag och alla andra som arbetar med arbetsmarknadsfrågor? Det stämmer dessvärre inte.

Kommunerna behöver inte alltid folk och när de behöver utlyser de som allra oftast lediga tjänster (korttidsvikariat) via deras bemanningsenhet på kommunen som lägger ut tjänsterna på kommunens hemsida. Jobben hamnar även på Offentliga Jobb.

Kommunens bemanningsenhet sköter rekryteringen av korttidsvikariat och fasta tjänster

Det vanligaste är att kommunerna har en egen bemanningsenhet som sköter annonsering, rekrytering och bemanning till kommunens olika verksamheter. I vissa fall kan chefer och medarbetare från vård och omsorgsförvaltningen ta hand om detta själva. Det ser lite olika ut. Men det sker som allra oftast via att de ”öppnar” upp för en ansökan i syfte att ”fylla” på deras personalpool/bemanningspool som det oftast kallas för.

I få kommuner kan man idag ansöka om att arbeta extra som vikarie på vård och omsorgsförvaltningen eller inom barnomsorgen via att göra en intresseanmälan eller en spontanansökan till kommunens bemanningsenhet. Men det är i ytterst få kommuner.

Så i majoriteten av alla fall där någon skriver ”skriv in dig på kommunen de behöver alltid folk”, är dessvärre svaret nej säger jag. De behöver varken alltid folk och de går inte att bara ”skriva” in sig. En sådan kommentar ger tråkigt nog ett missvisande intryck hos den som söker arbete.

Kraven på jobb inom kommun

Att få arbete som vikarie på kommunen är inte heller lätt idag som förr. Kraven är mycket tuffare idag och att skicka iväg ett intressemail till kommunens bemanningsenhet/personalpool fungerar i de flesta fall inte. Man måste vänta på att bemanningsenheten på kommunen själva öppnar upp för ansökan. När vård- och omsorgsförvaltningen i din kommun behöver nyanställa sker det i 8/10 fall via en annons.

De nya vårdbiträdesutbildningarna som rullar ut i Sverige höjer kraven ytterligare

Idag har man även startat vårdbiträdesutbildningar på flera orter, både via AF som via Komvux. Detta gör såklart att kraven ökar ytterligare på den som söker arbete som vikarie på kommunen.

Alla kommuner prioriterar naturligtvis den som har utbildning och/eller erfarenhet av att arbeta inom vården redan. Att arbeta inom vården brukar idag benämnas som; ”Sveriges viktigaste jobb”. Självklart kommer dessa arbeten med ökade krav.

Språket

Förutom utbildning och/eller erfarenhet ska du ha goda språkfärdigheter i svenska för att få arbete på ett äldreboende, inom hemtjänst eller LSS eller som assistent.

Språkkraven har höjts. När man blir äldre blir man otrygg och ”rädd”, detta har medfört ÖKADE påtryckningar på språkkrav. Du behöver kunna tala, skriva och förstå svenska bra eftersom dokumentation och kommunikation med brukare är en viktig del i arbetet. Så att satsa hårt på språket är jättebra och viktigt idag, särskilt om man vill in och arbeta på vården!

Datorkunskap + social dokumentation

Att arbeta med människor kräver dokumentation,- varje dag! Det innebär att du behöver gå in i det system man använder och dokumentera vad som hänt under dagen. Att kunna just det systemet som din kommun använder är kanske inte det mest avgörande utan det som är avgörande är att du har en sådan IT mognad som gör att du enkelt kan lära dig olika system.

I många kommunala rekryteringssystem finns det en punkt som heter; ”Social dokumentation”. Klickar du i ”Nej” här är du sällan vidare. Iallafall i städer där söktrycket är högt. Då är social dokumentation nästintill ett krav.

Att öka den digitala kompetensen inom vården är idag ett högst prioriterat område och vid nyanställningar måste du kunna uppvisa att du är så pass digitalt kompetent som just det arbetet kräver.

Cykla eller kunna köra bil

Att man ska kunna cykla eller ha körkort är krav för att få arbete på hemtjänsten idag. På vissa mindre orter där det mesta ligger nära och inom gångavstånd kan man i vissa undantagsfall ännu få arbete inom hemtjänsten om man klarar att ta sig runt tills fots, men detta blir dock allt mer ovanligt.

Förstå kraven och få arbete snabbare!

Om man förstår detta till att börja med, så blir processen ÄNDÅ enklare och man ”fumlar” ej runt i blindo. Förr kanske man fick arbete via att kontakta kommunen men idag när arbetslösheten är så hög och många saknar utbildning och/eller erfarenhet och kraven på utbildning, erfarenhet, språk, att kunna cykla, dokumentera på dator etc. höjs finns det dessvärre sällan chansen att endast; ”skriva in sig på kommunen för de behöver alltid folk”.

Så istället för att ”förstå” allvaret och de ökade kraven är det dessvärre många som fortsätter att ”tro” då sådana kommentarer slängs ut lite här och var. Vilket såklart är rätt logiskt. Självklart vill vi arbetssökanden tro. Det är vårt viktigaste redskap, vårt hopp!

Men det är inte en jobbsökares verklighet. Alla jobb kommer med något idag. Sen är bara frågan vilket ”något” ska jag satsa på?

  • Barnskötaren behöver utbildning (om den ej lyckas på arbete i privat förskola men där har de även som regel ett på att man har för avsikt att vidareutbilda sig innan man får fast)
  • Lokalvårdaren behöver körkort i 8/10 fall
  • En lagermedarbetare (plock & pack) behöver svenska, datakunskap och gärna truckkort
  • Truckföraren behöver ERFARENHET, att endast ta truckkort idag ger sällan arbete
  • Jobba extra som vikarie i kommunen, ja tuffa krav enligt ovan!
  • Listan kan göras längre men de ”enkla” jobben som tidigare kanske kunde gå att nå, ser helt annorlunda ut idag!

”Jag har fått ett vikariat på kommunen!” Nu har jag ett fast jobb!

Kommunernas bemanningsenhet förser verksamheterna med personal när någon i den ordinarie personalen är frånvarande. Detta är som det låter ett korttidsvikariat. ett korttidsvikariat betyder att du får arbeta när någon av den ordinarie personalen är borta av någon anledning. Man kan få arbeta lite eller mycket, ingen kan ju säga i vilken ”omfattning” den ordinarie personalen är frånvarande. Lika lite kan man även veta HUR många vikarier en bemanningsenhet egentligen har?

Har du tur kan du få arbeta mycket. Har du otur får du inga pass alls. Att vara vikarie är därmed ett mycket ”osäkert” kort om man söker en stabil anställning. Att få ett heltidsarbete sedan i kommunens vård och omsorgsenhet kräver att du har en utbildning eller utbildar dig sen.

Dessvärre blir många ”lurade” att tro att ett vikarieavtal innebär arbetspass per vecka som motsvarar en heltidsanställning samt att man kommer att få arbete som heltidsanställd efter ett tag.

Tvärtemot, många kommuner har även en ”begränsad” tid på hur länge man får arbeta som vikarie innan man måste ”sluta” för att sedan utbilda sig om man vill fortsätta. Kraven höjs som sagt.

Enkla jobb, ett minne blott?

Det finns inga enkla jobb längre anser jag då alla jobb kommer med något ”krav”. Man ska vara anställningsbar + ha utbildning och/eller erfarenhet.

Alla kan komma framåt och nå arbete idag, men man måste först sätta sig in i hur verksamheter och företag inom den bransch man vill in tänker/ agerar etc.

Det är farligt att ”tro” utan att ta reda på hur det faktiskt fungerar på den ”arbetsmarknad” man skall in på. Gör dig en tjänst och ta reda på hur det fungerar. Och agera efter det. Det kanske tar lite längre tid. Men att söka och söka arbeten som du ändå inte når då det saknas färdigheter eller kunskaper till exempel blir dessvärre i längden en ännu tuffare process.

Du kan, ta bara reda på vilka kraven är först och sen kämpar du hårt för ditt mål. Jag ser solskenshistorier varje dag. Så länge man vet vad som gäller och kämpar hårt för att nå det, så kommer man att nå det med största sannolikhet.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *