Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/8/1/doldajobb.se/httpd.www/wp-content/themes/enfold2/framework/php/function-set-avia-frontend.php on line 570

Så vad är det ett dolt jobb egentligen?

För att kunna definiera vad ett dolt jobb är tänker jag först beskriva hur jag ser på ett synligt jobb. För mig är ett synligt jobb ett jobb som är utannonserat på t.ex. Arbetsförmedlingen, bemanningsföretag eller i tidningen. De är synliga och kan både ses och sökas av en större allmänhet. Ett dolt jobb kännetecknas av att det inte är synligt för en större allmänhet. Det dolda jobbet kan dock ha olika grader av synlighet, allt från jättedolt till synligt dolt jobb. Detta fångar upp problematiken som finns på arbetsmarknaden. 

De dolda jobbens synlighet kan man både som företag och som jobbsökare påverka, beroende på hur och var man lägger ut sin lediga tjänst eller hur och var man som arbetssökande finns och söker. Det här låter paradoxalt men låt mig förklara.  Om jag t.ex. söker jobb i butik bör jag känna till att butiker ofta annonserar tjänster via en lapp på skyltfönstret, man skriver ofta det på sin hemsida, FB-sida och i allmäna jobbsökargrupper på FB inom den stad där tjänsten finns, t.ex ”Jobb finnes i Göteborg”. Detta bör jag själv känna till om jag vill kunna påverka synligheten i de dolda jobben för mig (sen rekryterar olika branscher på olika vis och vad det är som gäller generellt får man ta reda på). Kommer ett separat blogginlägg om detta senare.

Om företaget i sig nu ska anställa till butiken bör de samtidigt känna till de informella ”dolda kanalerna” för rekrytering för att få bäst utfall av arbetssökande som vill söka till butiken, utan att de annonserar offentligt på platsbanken t.ex. Butiken börjar nu i detta fall med att sätta lappen på skyltfönstret, skriver om det på sin hemsida, slänger ut en blänkare på sin blogg och skriver om det på sin FB-sida. Samtidigt som företaget kanske lägger upp annonsen i strategiska jobbsökargrupper inom den stad där butiken och jobbet finns. Helt plötsligt har butiken lyckats att göra sitt dolda jobb mycket synligt för en större skara människor, utan att det är offentligt annonserat (alltså vi AF eller bemanningsföretag). Intressant va?

Ett dolt jobb är alltså en tjänst som inte har utannonserats utan tillsatts via den osynliga arbetsmarknaden. Det är ett jobb som de flesta av oss aldrig kommer få veta något om, förutsatt att vi inte vet hur det funkar och hur företagen som utlyser de dolda tjänster tänker och agerar i dessa olika branscher samt hur jag som arbetssökande tänker och agerar för att komma närmare de dolda jobben. För att nå den osynliga arbetsmarknaden finns det cirka 25 olika kanaler och verktyg att använda.

 

De olika kanalerna och verktygen till att nå de dolda jobben

dolda jobb

 

 

HÄR KAN DU LÄSA MER OM DOLDA JOBB; 

”DOLDA JOBB, SYNLIGA JOBB OCH ALLT DÄREMELLAN”
http://doldajobb.se/dolda-jobb-synliga-jobb-och-allt-daremellan-2/

SÅ HÄR NÄRMAR DU DIG ETT DOLT JOBB: http://doldajobb.se/dolda-jobb-synliga-jobb-och-allt-daremellan/

Håll även koll på kommande inlägg kring hur du använder de olika kanalerna till att hitta de dolda jobben.

 

Lycka till!

Tanja