Har du arbete efter 6 månader eller om 3 år?

Om du söker jobb har jag i regel sett en mönster under alla snart 15 år jag arbetat med arbetsmarknadsfrågor. Då har jag sett 2 scenarier, ett där du får arbete efter 6- 8 månader. Det andra där det tar mellan 2-5 år.

Jobb efter 6- 8 månader får i regel de personer som söker brett och använder många olika verktyg. De stirrar sig inte blinda på de synliga jobben, alltså på annonserna. De personer som får arbete efter 2 år är de personer som litar fullt på jobbsajterna. De litar på att alla jobb annonseras på platsbanken t.ex.

I regel är det 600 sökande på ett lokalvårdsjobb som ligger på platsbanken en månad, 800 på ett montörsjobb och upp till 1000 ansökningar på ett lagerjobb. Hur ser det ut nu när det är avmattning kan man fråga sig? Kan ni se de minst dubbla siffrorna på varje jobb?

För att söka arbete bör man därmed arbeta med riktade ansökningar, använda sociala medier som arbetsförmedlingar och våga pröva andra sätt att nå fram. Jag har personligen kartlagt 5o olika vägar till arbete som jag identifierat under alla dessa år, där människor som prövat olika vägar har nått fram till att hitta arbetsgivare och kamma hem jobbet.

Har du en A, B, C plan?

För att hitta jobb idag behöver du förutom att stirra dig blind på platsannonserna även ha en A, B och C plan i ditt jobbsök. Du behöver bredda dina yrkesområden. Kan du tänka dig ett annat arbete? Du kanske siktar på ett ”OK” jobb men du kanske i själva verket ska nöja dig med ett s.k. försörjningsjobb så länge som betalar räkningarna?

Vart går din smärtgräns när det gäller att pendla? Har du inget körkort kanske du kan överväga att ha en begagnad cykel ståendes vid en närmaste hållplats till arbetet om inte kollektivtrafiken tar dig ända fram till dörren?

Nu när det är avmattning i ekonomin behöver du förhålla dig till faktum att det i vanlig ordning i ”bra tider” tar cirka 6 månader innan man får ett napp, förutsatt att man söker aktivt och brett. Nu när det är tuffare där ute, hur ska du tänka nu?

Kör hårt!

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *